Har vært mest borte av alle - og nå er han litt fjern

Ingen andre har gjort det samme som ham. Gennady Padalka har til nå tilbrakt 807 dager av sitt liv i rommet, og mye tyder på at han har blitt dummere av opplevelsen.

Kosmonaut Padalka i romstasjonen

Gennady Padalka er en av de beste til å sveve fra sted til sted i romstasjonen.

Foto: NASA

Amerikanske astronauter beskriver han som Obi-Wan Kenobi, den kjente lærermesteren fra Star Wars-filmene. Dette fordi han skal kjenne alt som kan kjennes om livet i rommet. Han er også flink til å overbringe kunnskapen til andre.

Den russiske kosmonauten Padalka er nå om bord i Den internasjonale romstasjonen, og rekorden bygger han på dag etter dag. Hjem skal han først i september. Da vil han ha tilbrakt to og et halvt år i rommet.

Den internasjonale romstasjonen

Arbeidsstedet er Den internasjonale romstasjonen. Her skal Padalka være til september i år.

Foto: NASA

Lever i en blikkboks

Det er ikke i ett stort skippertak Padalka har dratt på seg alle dagene i rommet. Han begynte i de dager da russerne hadde sin egen romstasjon, Mir, og fortsatte med diverse turer til ansamlingen av oppblåste blikkbokser som nå er den eneste destinasjonen i rommet.

I Den internasjonale romstasjonen, 450 kilometer over bakken, har han relativt god plass, god mat og et lite soverom.

Sovingen utføres ikke på en seng, men bundet fast i en sovepose som er klistret til veggen.

Kontakt med familie har han relativt ofte, og han har opparbeidet seg en stor skare av russiske fans som synes han er selve symbolet på romfart.

Soverom i rommet

Ingen kan si at kosmonauten Padalka har god plass i soverommet sitt, men han kan heldigvis benytte både vegger og tak.

Foto: Wikimedia

Skadet i kropp og sjel

Padalka er nå i rommet for femte gang. Hver gang han har vært oppe, har kroppen hans fått en skikkelig omgang juling av forholdene i mikrogravitasjon. Noen av effektene er velkjente, slik som tap av ben- og muskelmasse, forlenget ryggrad og dårlig syn.

Mindre kjent er at romfarere, for å si det litt stygt, blir dummere av å være i rommet.

Tap av kognitiv evne under påvirkning av mikrogravitasjon, det vil si vektløshet, er godt dokumentert. Effekten er liten, og romfarerne er utvilsomt smarte folk selv når de er ute på oppdrag. Det er heller ikke sikkert at Padalka blir påvirket i særlig grad.

Forskningen har svakheter, fordi det er bare litt over 500 mennesker som til nå har vært i rommet, men antagelsen er at dette gjelder alle.

Dette skjer med deg i rommet

Dette vil skje med deg på vei til Mars

Det romlegene bare snakker om i lukkede forum, men ikke er komfortable eller sikre nok til å publisere, er muligheten for at effekten er vedvarende.

Leger i NASA som NRK har snakket med, sier at dette er bare noe de diskuterer seg i mellom.

Padalkas kone har kanskje sagt det til ham, det med de kognitive evnene, når han har meldt seg frivillig til å dra på nye turer.

Det er penger å hente på oppdrag som kosmonaut, men parets tre døtre har ikke sett så mye til ham.

Det er lite sannsynlig at Padalka vil miste rekorden med det første. Rekorden vil helt sikkert ikke bli vunnet av en amerikaner før turene til planeten Mars begynner. Romfarere blir utsatt for en betydelig dose stråling hver dag, og det er regler for hvor mye en amerikansk astronaut får lov til å bli utsatt for i løpet av karrieren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt