Hopp til innhold

En siste gjennomgang før avgjørelsens time

Liberaldemokratenes leder, Nick Clegg, har satt seg frist til i kveld med å bestemme seg for om de konservative skal få regjere alene, eller om de skal prøve seg på noe som kan få velgerne til å rase.

Nick Clegg, David Cameron og Gordon Browwn

Nick Clegg, David Cameron og Gordon Brown under en minnemarkering på frigjøringsdagen 8.mai.

Foto: John Stillwell / Ap

For dersom Clegg bestemmer seg for å gå inn i et foreslått regjeringssamarbeid sammen med Labour og Gordon Brown, kan det bli sett på som ulovlig, skriver avisa The Guardian.

Han kan også sette seg selv i fare ved en eventuell folkeavstemming om valgreform i landet.

Til tross for at Liberaldemokratene gjorde et dårlig valg sammenlignet med støtten de høstet forut for valgdagen, vil Nick Clegg likevel ha en stor rolle i avgjørelsene som leder opp til et eventuelt regjeringsskifte.

Les mer: Cameron åpner døren for Clegg
Les også: Clegg vurderer tilbud fra toryene
Se: Nye koalisjonssamtaler mandag

Den sittende regjeringen bestemmer

Det er 36 år siden Storbritannia sist hadde koalisjonsregjering, og danningen av en ny regjering vil kunne ta mye lenger tid enn det tradisjonelt tar.

Selv om det er de konservative som har stukket av med flest stemmer under valget, og dermed er tildelt flest seter - er det ikke slik at de automatisk har førsteretten til regjeringsstyret.

Ifølge reglene for britenes «hung parliament» er det det sittende regjeringen som får bestemme.

Gordon Brown er imidlertid godt kjent med motstanden og skepsisen som har vokst rundt ham, og han har skjønt hvordan det britiske folket har stemt.

Konservative og LibDems møttes til samtaler 9.mai

Stort presseoppmøte etter samtalene mellom de konservative og Liberaldemokratene søndag.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / Ap

Sju timer med Tory

Brown og Clegg skal ha møttes søndag og diskutert et mulig samarbeid, men statsminister Gordon Brown skal ha skjønt at han vil bli nødt til å gå av som leder.

Ifølge BBCs politiske redaktør, Nick Robinson, skal også et forhandlingsteam bestånde av blant andre næringsminister Peter Mandelson og miljøvernminister Ed Miliband, ha sittet i samtaler med representanter for Labour.

Et halvtimes langt møte mellom de konservatives David Cameron og Nick Clegg fortsatte videre i sju timers diskusjoner mellom forhandlere for Liberaldemokratene og Tory for å fremstille et grovt utkast over en felles politisk linje, for å vurdere mulighetene for et regjeringssamarbeid.

Les: Clegg - den nye jokeren i valget

Her skal det ha blitt diskutert både gjeldsreduksjon, klimaendringer, sivile rettigheter, politisk reform og bankregulering. Forhandlerne skal møtes igjen i dag.

Mandag ettermiddag informerer William Hague, de konservatives forhandlingsleder, om at partene har gjort betydelige framskritt.

Valgreform er største pris

For Nick Clegg er politisk valgreform den viktigste prisen han kan ta med seg fra forrige ukes valg.

Mange mener britiske velgere er preget av frykt for at partiet de minst støtter skal komme til makta. Derfor har det vært en tradisjon med å velge taktisk, isteden for å stemme på partiet og lederen de støtter mest.

Dette ønsker flere nå å endre på.

Labour prøver å overbevise Clegg om at sjansene for reform er mye større under en folkeavstemming organisert av Labour.

Ingen formell frist

Det er ingen formell frist for når en ny regjering skal stå klar. Og fire dager etter parlamentsvalget vet britene ennå ikke hvem som skal styre landet framover.

Jokeren Nick Clegg ønsker likevel å ha ting avklart når dagen er omme.

25. mai skal dronningen etter planen og tradisjonen holde trontale på vegne av den nye regjeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt