NRK Meny
Normal

Har nådd fram til gruvearbeiderne

Redningsarbeiderne har endelig nådd fram til de 33 gruvearbeiderne som sitter fanget i en gruve i Chile.

Redningsarbeiderne i Chiles sin boremaskin T 130

Denne boremaskinen, kalt T-130, har nå klart å bore seg ned til gruvearbeiderne.

Foto: STRINGER/CHILE / Reuters

– Boret nådde fram til taket på gruverommet i formiddag, forteller en tjenestemann som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Gruvearbeiderne har nå sittet innestengt i over en måned i gruven ved byen Copiapo nord i Chile, etter at den raste sammen i begynnelsen av august.

Etter at det ble kjent at arbeiderne hadde overlevd ulykken, har chilenske myndigheter jobbet på spreng for å grave dem ut.

Teltleieren ved gruveområdet i Chile

Teltleieren ved gruveområdet i Chile der familiene til de 33 gruvearbeiderne bor.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Hullet må utvides

Og i dag fikk de lønn for strevet. Hullet redningsarbeiderne har boret er 630 meter dypt, og 30 centimeter i diameter. Men den dramatiske redningsoperasjonen er ikke over ennå.

Hullet må nemlig utvides til 66 centimeter ved hjelp av større borekroner, slik at sjakten blir bred nok til å få fraktet ut de innesperrede gruvearbeiderne.

Dette arbeidet vil ta flere uker, og vil ikke være ferdig før tidligst i slutten av november, ifølge ingeniørenes beregninger.

Redningsarbeiderne i Chile sin «plan B»

Redningsarbeiderne med boret i sin «plan B».

Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp

Optimistiske

Likevel er myndighetene er nå, med det nye utstyret på plass , mer optimistiske med tanke på å få de 33 gruvearbeiderne ut av gruven fortere enn først antatt.

– Vi begynner på mandag å bore et hull som er stort nok til å få de innesperrede opp fra sitt fangenskap. Dette kan skje i slutten av neste måned, men november er fortsatt det mest realistiske, sier Golborne, som selv var tilstede for å markere begivenheten.

Mens boremaskinen, kalt T-130, fortsetter boringen, må gruvearbeiderne selv gjøre jobben under bakken. Mennene må rydde stein fra bunnen av sjakten mens arbeidet pågår.

Flere boremaskiner

T-130, er den andre boremaskinen som er satt inn i arbeidet med å bore seg ned til arbeiderne. Den første maskinen var mye tregere, og har så langt bare kommet seg 300 meter ned i bakken.

Enda en boremaskin har blitt satt opp, en mye raskere maskin som til vanlig brukes på oljeplattformer. Denne vil trolig bli tatt i bruk innen noen få dager.

Uansett hvilken tunnel som blir ferdig først, må den kunne romme en spesiell kuleformet kapsel som skal frakte hver og en av gruvearbeiderne opp til jordoverflaten.

Ny boremaskin ved gruva i Chile

Fra mandag starter «plan C» med denne boremaskinen, som normalt brukes på oljeplattformer.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

Feiring i helgen

De innestengte gruvearbeiderne, 32 chilenere og en bolivianer, ble fanget i gruven da gruvetunnelen kollapset 5. august. Dehar overlevd lenger under jorden enn noen andre.

De får mat, vann, medisin og andre ting gjennom tre forsyningshull.

Fredagens gjennombrudd kommer to dager før feiringen av Chiles 200 årsjubileum. Feiringen skjer søndag, og kommer trolig til å fokusere på gruvearbeiderne og deres prøvelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt