NRK Meny
Normal

- Når ned til gruvearbeiderne i løpet av helgen

Redningsaksjonen i Chile går raskere enn først antatt. Nå er en ny og større borerigg på plass i Copiapo.

Video Ny borerigg i Chile-hjelpearbeid

VIDEO: Den 45 meter høy boreriggen kan forkorte redningsarbeidet med flere måneder.

Arnt Stefansen, Chile
Foto: NRK

– Det går bra med arbeidet, vi har boret et tynt hull som nå er 500 meter dypt, og vi vil trolig nå ned til gruvearbeiderne i løpet av helgen, sier gruveminister Laurence Golborne.

Senere skal dette tynne hullet utvides ved hjelp av større borekroner, slik at sjakten blir bred nok til å få fraktet ut de innesperrede gruvearbeiderne.

Applaus i «Camp Hope»

Hjelpearbeidet er godt i gang, og myndighetene er nå, med det nye utstyret på plass, mer optimistiske med tanke på å få de 33 gruvearbeiderne ut av gruven fortere enn først antatt.

– Vi begynner på mandag å bore et hull som er stort nok til å få de innesperrede opp fra sitt fangenskap. Dette kan skje i slutten av neste måned, men november er fortsatt det mest realistiske, sier Golborne, som selv var tilstede for å markere begivenheten.

Teltleieren ved gruveområdet i Chile

Teltleieren ved gruveområdet i Chile der familiene til de 33 gruvearbeiderne bor.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Det brøt ut applaus blant familiene til de fangede arbeiderne da det 15 etasjer høye boretårnet var på plass i går kveld. Teltleiren rundt boretårnet har fått navnet «Camp Hope».

– Dette er flott. Det nye utstyret gir oss håp om at våre kjære kan bli reddet ut raskere, sier den 25 år gamle Fabiola Quanja som er gift med en av de innesperrete gruvearbeiderne, til NRK.

To måneder raskere

Det 45 meter høye boretårnet er det som redningsarbeiderne kaller «Plan C». Plattformen skal bore tunnelen som igjen skal kunne frakte arbeiderne en og en opp de 700 meterne fra der de befinner seg.

Den planlagte tunnelen skal være omlag 66 centimeter i diameter - noe større enn skuldervidden til mennene.

Den gigantiske plattformen kan bore en tunnel på 2000 meter, med en hastighet mellom 20 og 40 meter om dagen, i følge chilenske myndigheter.

Redningsarbeiderne i Chile sin «plan B»

Redningsarbeiderne med boret i sin «plan B», fra mandag starter «plan C».

Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp


Hvis alt går etter planen holder det med å bore 597 meter, noe som kan forkorte redningsarbeidet med nesten to måneder.

NASA-eksperter

Et ekspertteam fra NASA har kommet til stedet for å holde dem fysisk- og psykisk friske mens de venter på å få komme ut.

Chilenske myndigheter har innført en times lang daglig treningsøkt for å holde dem i aktivitet, og har fraktet strømledninger ned i gruven for å sikre lys til arbeiderne på dagtid.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt