Halvparten av mennene på øya dømt for overgrep - nå stilles ordføreren for retten

Ordføreren som er tiltalt for omfattende overgrep vil at rettssaken skal holdes på paradisøya Pitcairn. Her er halvparten av mennene på øya tidligere dømt for overgrep.

Bounty Bay, Pitcairn

BOUNTY BAY: Den isolerte øyen rystes igjen av en overgrepssak.

Foto: AP / AP

Den tidligere ordføreren på stillehavsøya Pitcairn, Michael Warren er tiltalt for omfattende overgrep. Han avslørte seg selv ved å sende jobb-e-post fra en adresse som kunne knyttes opp mot en nettside med store mengder overgrepsbilder.

Omfattende overgrep mot barn

Da politiet gjennomsøkte ordførerens hus i 2010 fant de mer enn 1.000 bilder og videoer som dokumenterte overgrep mot barn.

Warren ble arrestert og tiltalt for 25 punkter samme år, men rettssaken har tatt tid.

Først i 2011 og så senere i 2012 skulle saken opp for retten, men begge gangene ble den stoppet på grunn av teknisk svikt.

Øya ligger for seg selv i det sørlige Stillehavet, og Warren har vært med på videolink til Auckland på New Zealand. På grunn av svikt i teknologien har videooverføringen falt sammen begge gangene.

Laster kart, vennligst vent...

Paradis på tiltalebenken

Øya har både i 2004 og 2006 vært åsted for omfattende overgrepssaker. Den gangen sto syv av øyens 12 menn tiltalt for 55 overgrep.

Ordfører på Pitcairn Island i blå t-skjorte under rettsaken i 2004

RETTSSAKEN I 2004: Daværende ordfører på øya, Steve Christian ankommer rettssaken som senere skal dømme Christian og fem andre menn for omfattende overgrep. Rettssaken ble holdt på øyas samfunnshus bemannet med dommere og advokater fra New Zealand, men opererer under britisk lov.

Foto: TVNZ / AP

Noen av overgrepene lå 40 år tilbake i tid. Ifølge avisen The Telegraph var en av de tiltale daværende ordfører på øya, Steve Christian. Overgrepene inkluderte voldtekt og incest av jenter fra syv års alderen.

Norsk kvinne mente myndighetene lurte dem

Under rettssakene i 2004 kom det frem at norske Kari Young som bodde på øya mente britiske myndigheter presset kvinnene på øyen til å dikte opp historier mot kompensasjon.

Mens andre argumenterte for at alle viste hva som foregikk, og at å ha sex med noen under 12 år er vanlig i Polynesia. Sakene endte med at seks ble funnet skyldig, og fire av dem dømt til fengsel i opp til fem år.

Krever å behandles av lokal rett

Mannen som når står på tiltalebenken, Michael Warren, fungerte som ordfører på den lille øya fra 2008 til 2013. Allerede i 2012 søkte advokaten hans om at anklagene, eventuelle forhandlinger og straffeutmålingen skulle behandles etter gjeldende lover og regelverk på øya, men søknaden ble avslått.

Warren erklærte seg ikke skyldig i 2013. Ifølge den britiske avisen The Guardian er det meningen at høringen av Warren skal finne sted på Auckland denne uken.

Nå krever advokaten til Warren at saken behandles under en lokal rett på øya. En traktat mellom New Zealand, Storbritannia og Pitcairn åpner for at rettssaken skal gjennomføres i New Zealand.

Ankeret til HMS Bounty

HISTORISKE ETTERKOMMERE: Det opprinnelige ankeret fra HMS Bounty på Pitcairn Island. Denne historiske øyen som nå heller huskes for de omfattende overgrepene som er avdekket de siste 10 årene.

Foto: Anonymous / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt