Halve Manila ligger under vann

250.000 personer har flykta fra hjemmene sine etter at kraftig regn har lagt halvparten av den filippinske hovedstaden under vann.

Det kraftige regnværet i Manila og byens nærliggende provinser har tatt med seg hus og gjenstander, utløst store jordskred, og etterlatt befolkningen hjelpesløs på hustakene.

Minst 15 personer er bekrefta omkommet i flommen det siste døgnet, dermed øker det totale dødstallet forårsaka av stormen og regnet den siste uka til 68.

Dette er det verste uværet Filippinene har opplevd siden en tyfonen «Ketsena» tok flere hundre liv for tre år siden.

Skoler, finansmarkedet og de fleste offentlige kontorer ble stengt da hovedveien i Manila ble oversvømt av vann. De andre hovedveiene i hovedstaden er også oversvømt med vann, som holder en dybde på mellom en halv og én meter.

Halvparten oversvømt

Det statlige værbyrået sier at over halvparten av den filippinske hovedstaden nå er oversvømt. I enkelte områder er vannivået over to meter høyt, og det er venta at det kraftige regnet vil fortsette minst ett døgn til.

– Dersom vi regner i prosenter, er minst 50 prosent av det sentrale Manila oversvømt, sier Gine Nievarez i det statlige værbyrået til nyhetsbyrået AFP.

President Benigno Aquino sier at filippinske myndigheter gjør alt de kan for å begrense skadene.

– Alle som skal gjøre noe, gjør det de skal, sa han til reporterne i Manila etter et møte med representanter for sivilforsvaret tirsdag.

Politisjefen på Filippinene, Nicanor Bartolome, sa i dag til en lokal raidostasjon at de frykter flere jordskred etter at regnet har mettet jorda under flere hus i de berørte områdene.

– Vi vil konsentrere oss om å råde beboere til å evakuere, uttalte Bartolome, ifølge nyhetsbyrået EBU.

Mangel på strøm og rent vann

I tillegg til at skoler og offentlige kontorer er stengt, er også flere flyavganger på Filippinene kansellert eller utsatt. Beboerne i de hardest ramma områdene har heller ikke tilgang på strøm og rent vann.

Enkelte har blitt nødt til å klatre opp på hustaket for å vente på redningsfolk som kan evakuere dem. En av dem er Zeny Balajadia, som bor i Quezon by.

– Flomvannet var i ferd med å nå andre etasje i huset vårt. Det er det vanskelig å forholde seg til, sier han til EBU.

800.000 berørt av uværet

Dårlig vær fra de sørøstlige monsunene har ramma Manila og områder i nærheten i over én uke. Meteorologer sier at krisa i hovedstaden oppsto etter at regn for en halv måned falt i løpet av ett døgn.

Flere enn 800.000 personer er berørt av uværet. 18.600 av dem er plassert på offentlige evakueringssenter, mens 231.000 har søkt tilflukt hos familie eller venner.

Tirsdagens dødsfall gjør at antall døde etter monsunregnet har steget til 68 den siste uka, ifølge talspersoner fra sivilforsvaret. Blant annet ble ni personer fra samme familie drept i et jordskred i et slumområde nord for hovedstaden.

Værmelder Glaiza Escullar sier til AFP at det kraftige regnet trolig vil fortsette fram til onsdag morgen, og kanskje lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt