Hopp til innhold

Stenger grensene etter at presidenten ble drept

Haiti innfører unntakstilstand etter at president Jovenel Moïse ble drept i hjemmet sitt natt til onsdag.

Jovenel Moïse

DREPT: Jovenel Moïse under et besøk i hos FN i New York.

Foto: STEPHANIE KEITH / AFP / NTB

Grensene til den karibiske øystaten er nå stengt og politiet patruljerer gatene.

53 år gamle Moïse ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn som tok seg inn i boligens hans i Petionville utenfor hovedstaden Port-au-Prince natt til onsdag. Landets førstedame Martine Moïse ble såret og er innlagt på sykehus.

Haitis fungerende statsminister Claude Joseph har erklært unntakstilstand og stengt grensene. Hæren er satt inn for å opprettholde ro og orden.

– Vi ønsker ikke at landet skal kastes ut i kaos. Dette er en veldig trist dag for nasjonen og folket, sier han.

Militære og sikkerhetspersonell blokkerer gata som fører fram til hjemmet til president Jovenel Moïse ble drept i natt.

Militære og sikkerhetspersonell blokkerer gata som fører fram til hjemmet til president Jovenel Moïses. Presidenten døde etter å ha blitt angrepet i sin privatbolig natt til onsdag.

Foto: Valerie Baeriswyl / AFP

Haitis USA-ambassadør: Profesjonelle leiesoldater sto bak drapet

En uidentifisert gruppe angrep Moïses privatbolig ved 1-tiden natt til onsdag.

Angriperne snakket engelsk og spansk, og var tungt bevæpnet, sa Joseph i en uttalelse på statlig TV.

De offisielle språkene på Haiti er fransk og kreolsk.

Han ber alle innbyggere om å forholde seg rolig.

Onsdag kveld skriver nyhetsbyrået Reuters at da angriperne ankom boligen, ga de seg ut for å være fra det amerikanske narkotikapolitiet, Drug Enforcement Administration (DEA).

Reuters understreker at dette kommer fram i videoer som deles i sosiale medier, men som byrået ikke har klart å verifisere.

Ifølge den amerikanske ambassadøren til Haiti, Bocchit Edmond, dreier det seg om profesjonelle leiesoldater, forkledd som amerikanske agenter.

Han mener gjerningsmennene allerede kan ha forlatt Haiti.

– Det var et godt organisert angrep, og dette var profesjonelle folk, sier Edmond.

Han sier det finnes videoopptak av gruppen, og at myndighetene i Haiti tror det er snakk om leiesoldater.

Edmond sier også at førstedamen skal bli fraktet til Miami for videre behandling.

Haiti gang leader launches 'revolution' as violence escalates

REVOLUSJON: Jimmy Cherizier, alias Barbecue, en tidligere politibetjent, er lederen for den kriminelle gjengen G9. Her oppfordrer han til revolusjon mot regjeringen, omgitt av gjengmedlemmer 23. juni i år. President Jovenel Moïse var hardt presset av kritikere som mener situasjonen er ute av kontroll.

Foto: Raynald K. Petit Frere / Reuters

Lovløshet og fattigdom

Moïse har styrt det karibiske landet siden februar 2017. Valget i oktober 2019 ble avlyst, delvis som følge av omfattende protester mot Moïse. Presidenten har styrt ved dekret siden den forrige nasjonalforsamlingens periode utløp i januar i fjor.

Landet, som er det fattigste på det amerikanske kontinentet, er herjet av lovløshet og usikkerhet. Bortføring med krav om løsepenger er et stort problem, og gjengene som står bak, går i praksis fri for straff.

Sjefen for en nasjonal menneskerettighetsgruppe, sa i juni at gjenger kontrollerer rundt 60 prosent av Haitis områder, og at tolv massakrer har blitt utført siden 2018.

– Dette er en kraftig forverring av den vanskelige situasjonen på Haiti. Siden Jovenel Moïse ble satt inn som president i februar 2017, har det vært urolig i landet. Det har lenge vært sterke protester fra opposisjonen om at han skulle gå av som president. Det som nå skjer er dypt tragisk, sier Johan Hindal, som er Haiti-ekspert i Kirkens Nødhjelp.

Haitis president Jovenel Moïse

TUNG HISTORIE: Jovenel Moïse hadde den vanskelige oppgaven med å styre Haiti mot en fredeligere og sikrere hverdag. Haiti er preget av fattigdom, lovløshet, og korrupsjon, og en tung historie blant annet fra perioden under diktator François «Papa Doc» Duvalier.

Foto: Dieu Nalio Chery / AP / NTB

Bananbonde og forretningsmann

Jovenel Moïse ble født 26. juni 1968 i Trou-du-Nord i Haïti.

Før han gikk inn i politikken, var Moïse forretningsmann. Han startet en bedrift som solgte bildeler, og begynte så med bananproduksjon. Det gjorde at han fikk kallenavnet «Neg Bannann», eller «bananmannen».

Han ble valgt inn under omstridte omstendigheter, etter to valgrunder i 2015 og 2016. Valgdeltakelsen under andre runde i 2016 skal ha vært så lav som 21 prosent.

I 2017 ble han sverget inn, med planer om grunnlovsreform. Han ville styrke regjeringen og presidentens makt, men møtte sterk motstand fra opposisjonen og sivilsamfunnet.

SISTE NYTT

Siste nytt