NRK Meny
Normal

Gir ordre om å skyte sine egne

President Assad gir syriske soldater ordre om å skyte mot egne landsmenn, melder menneskerettsaktivister. Hundrevis skal være arrestert i væpnede angrep mot hus.

Tilhengere av Syrias president Bashar al-Assad

Syrias president Bashar al-Assad, som har sine tilhengere både i hjemlandet og som her i London, stoler på at hans lojale støttespillere i hæren skal klare å slå ned folkeopprøret mot regimet hans.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Syriske sikkerhetsstyrker har arrestert hundrevis av mennesker i dør- til dør-aksjoner for å slå ned på folkeopprøret mot syriske myndigheter.

Styrkene skal, ifølge Sky News, konsentrere seg om å ta organisatorer og deltakere av demonstrasjonene i landet.

Fortsetter operasjoner

Lyden av tungt artilleri kunne mandag høres i en forstad vest for Syrias hovedstad Damaskus, ifølge menneskerettsaktivister. Syriske styrker fortsatte også sine operasjoner i byene Homs, Deraa og Banias. I Homs skal en tolv år gammel gutt ha blitt drept.

I Damaskus-forstaden Muadamiya hang det tykk, svart røyk over et område som militæret har sperret av. Både elektrisitet og telefoner skal være stengt av.

Bashar al-Assad (45) har de siste ukene satt inn hæren for å knuse folkeopprøret mot ham. Demonstrantene krever politiske friheter, slutt på korrupsjon og at den hardt pressede presidenten går av.

– Assads beslutning om å bruke hæren er tilnærmet den ytterste opptrappingen av maktbruk han kunne foreta. Dette er et klart signal om at han ikke er interessert i forsoning, sier en arabisk regjeringskilde som følger situasjonen.

Bestemt på å knuse opprøret

Arrestasjonene begynte etter at president Assaf sendte tanker inn i byen Homs for å knuse opprørerne som hadde samlet seg.

Aksjonen tyder på at regimet er fast bestemt på å knuse det sju uker lange opprøret med makt og trusler, skriver Sky News.

To modeller

Under folkeopprørene i Midtøsten og Nord-Afrika har militæret spilt en avgjørende, men svært forskjellig rolle i ulike land.

I Tunisia og Egypt var hærens manglende vilje til å skyte mot demonstrantene en viktig grunn til at de to landenes presidenter måtte gå av.

Men i Libya og Jemen har lederne satt inn militæret for å forsvare sin makt, påpeker den jordanske statsmannen Adnan Abu Oudeh, som sitter i styret til tankesmien International Crisis Group.

– Syria tilhører den siste gruppen, sier han.

Mektige alawitter

Syrias leder Bashar al-Assad tilhører alawittene, en sjiamuslimsk minoritetsgruppe i det sunnidominerte Syria.

Ifølge militæranalytikere er hæren i dag for det meste ledet av alawittiske offiserer og effektivt kontrollert av Bashars bror Maher al-Assad. Det ble stadig flere alawittiske offiserer i årene etter at Baath-partiet tok makten i landet i 1963, og de sikret seg gradvis kontrollen over de væpnede styrkene.

– De fleste i hæren er sunnimuslimer, men en alawittisk kaptein har større innflytelse enn en sunnimuslimsk general, sier et tidligere medlem av hærens personelldivisjon.

– Sunnimuslimer nekter

Situasjonen har blitt ytterligere tilspisset ved at Assad har brukt stridsvogner til å skyte mot byen Deraa. Soldatene hans har også stormet moskeer og skutt mot ubevæpnede sivile.

Det er kommet meldinger om at sunnimuslimske vernepliktige har nektet å skyte på landsmenn med samme religiøse tilhørighet som dem selv.
800 mennesker er hittil drept under opprøret de siste sju ukene, ifølge menneskerettsgruppen Sawasiah.

Administrerende direktør Wissam Tarif i menneskerettsgruppen Insan sier 2.843 personer er bekreftet pågrepet, men at det reelle tallet kan være så høyt som 8000.

– Vil ikke nytte

En opposisjonspolitiker sier Assad ikke vil makte å slå ned protestene mot ham, selv om de 500.000 medlemmene av landets forsvars- og sikkerhetsstyrker skulle adlyde ordre.

– Sjokket ved militæroperasjonen blir fordøyd. Vi har sett at så snart hæren trekkes ut eller trapper ned sitt nærvær i et område for å slå ned på befolkningen et annet sted, bryter det ut protester i det området styrkene har forlatt, sier han.

– Assad bruker israelsk taktikk, men vil ikke klare å okkupere hele Syria med sine lojalister, fastholder politikeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt