NRK Meny
Normal

«Drukner» i gavetilbud

De 33 innesperrede og fotballgale gruvearbeiderne i Chile kan blant annet se frem til et besøk hos Manchester United når de kommer opp. Men det er bare ett av mange, mange tilbud.

Mario Sepulveda

Mario Sepulveda og de andre gruvearbeiderne håper å slippe å arbeide mer etter strabasene nede i San Jose-gruven.

Foto: Reuters

Sir Bobby Charlton (72), som blant annet vant fotball-VM i 1966, har personlig invitert alle de 33 gruvearbeiderne i San Jose-gruven i Chile, og familiene deres, til England.

Hva er det første du ville gjort etter 69 dager isolert fra omverdenen? Skriv din kommentar nederst i saken.

Med 606 kamper mellom 1965 og 1973 er Charlton en av spillerne med flest kamper for Manchester United. Han er også blant klubbens mestscorende spillere med 199 mål.

Bobby Charlton etter flyulykken med Manchester United i 1958

Sir Bobby Charlton etter flyulykken med Manchester United i 1958. Nå har han invitert alle gruvearbeiderne til England.

Foto: INTERCONTINENTALE / AFP

Charlton, som selv er sønn av en gruvearbeider, kom med tilbudet mens redningsarbeiderne boret seg ned til gruven. Charlton har opplevd en katastrofe tidligere, da han som 20-åring var om bord i Manchester United-flyet som i 1958 styrtet i München på vei hjem fra europacupkamp i Beograd.

– De er alle fotballgale

En av gruvearbeiderne, Franklin Lobos, er tidligere profesjonell fotballspiller, og det er kjent at en av tidsfordrivene nede i gruven var å se på fotballkamper. Søndag svarte nevøen til en av gruvearbeiderne på vegne av alle mennene:

– De er alle fotballgale, og kommer garantert til å reise, sa Robert Reyes, ifølge den britiske avisen the Sun.

Reyes er nevøen til Mario Gomez (63), den eldste av de innesperrede gruvearbeiderne og den niende som ble reddet opp fra gruven. Først da boret i helgen nådde ned til gruven svarte Reyes på Charltons Manchester United-invitasjon.

Han fortalte samtidig hvordan 63 år gamle Gomez, som har slitt med lungesykdom nede i den fuktige gruven nesten 700 meter under bakken, har utsatt sitt andre bryllup med sin kone gjennom 30 år.

VM-vinner Charlton spilte inn invitasjonen og sendte den til Chile. Reyes forteller at onkelen er svært glad for invitasjonen til å besøke klubben til Ole Gunnar Solskjær.

Invitasjonen er også bekreftet av en talsmann for Manchester United: Klubben vil gjøre alt den kan for å motta dem og møte spillerne.

Esperanza Ticona Segovia

Esperanza Ticona Segovia ble født mens pappa satt fanget nede i gruven.

Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp

Turer, Ipod, vin, babyklær, øl...

Turen til Manchester er ikke den eneste gaven gruvearbeiderne har mottatt.

Det er sagt at for å unngå at mennene skal bli blendet når de kommer opp til overflaten etter så lang tid nede i bakken, er det utviklet verdens dyreste solbriller. Det som er sikkert er at gruvearbeiderne får hver sine solbriller til en verdi av like under 3000 kroner.

Apple-grunnlegger Steve Jobs har lovet alle gruvearbeiderne hver sin Ipod.

De får også omtrent 60.000 kroner hver fra en chilensk gruveentreprenør og et års forbruk av vin fra en vinprodusent.

De 33 gruvearbeiderne - 32 chilenere og én bolivianer - er alle tilbudt gode reklameavtaler med blant annet ølbryggeriet Kamikaze (siden arbeidet deres er så farlig har mennene blitt kalt kamikazer), en sjokoladeprodusent, en produsent av driller og den vitaminbaserte potenspillen Revive.

Mennene er tilbudt gratis klær i bytte mot at de støtter et spesielt merke.

De er også invitert til å delta i en lang rekke TV-show og til å besøke forskjellige presidenter.

Mario Gomez

Med et chilensk flagg var Mario Gomez den niende gruvearbeideren opp fra gruven.

Foto: Ap

Konen til gruvearbeideren Ariel Ticona fødte nylig et av gruvearbeidernes barn, Esperanza Ticona Segovia. Barnemoren er tilbudt ett års gratis barneprodukter.

Real Madrid har sendt signerte drakter og fotballer.

Edison Peña, den tolvte gruvearbeideren som ble hentet opp, har tidligere fortalt at han er en stor fan av Elvis Presley. For å holde motet oppe blant kollegene under det over to måneder lange oppholdet under jorda, har han ledet allsang av gamle Elvis-låter.

I dag ble det kjent at Peña kan vente seg en betalt tur for to til den avdøde rockesangerens gods Graceland i Memphis.

Hollywood neste?

Gruvearbeidere er også tilbudt omtrent 250.000 kroner for å fortelle historien sin på TV, og flere agenter forsøker å få sin del av kaken ved å lage avtaler med familiene til mennene.

Men ifølge Daily Mail skal mennene ha inngått en avtale om ikke å snakke om alt. I de 17 dagene det tok fra gruven kollapset til det ble oppdaget at de var i live, skal en av konene til gruvearbeiderne ifølge avisen the Mail on Sunday ha sagt:

– Det skjedde ting der nede som aldri kommer til å bli snakket om. De har inngått et taushetsløfte og alle har skrevet under.

Men at heltehistorien er en het potet er sikkert, og det er rapportert at omtrent 2000 journalister fra hele verden, NRK inkludert, er til stede ved San Jose-gruven i Copiapo for å følge redningsaksjonen.

Håper å slippe å jobbe mer

For å håndtere alle henvendelsene har gruvearbeiderne bedt om advokathjelp for å sikre at alle mennene får en like stor del av de mulige inntektene som ligger foran dem.

Håpet nå er at de aldri trenger å jobbe igjen, selv om de ifølge MSNBC er tilbudt jobber som for eksempel «risikoreduserere» og «redningstunnelborere».

– Hvis vi gjør dette riktig trenger vi ikke jobbe mer så lenge vi lever, skal Yonni Barrios ha skrevet i et brev, ifølge den britiske avisen Telegraph.

Mennene har så langt avslått alle intervjuønsker og skal ifølge Telegraph ha planer om å skrive en bok sammen om hendelsene i gruven.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt