FN skal granske menneskerettsbrudd på Gazastripen

FNs menneskerettsråd har stemt for å starte en internasjonal gransking av menneskerettsbrudd på Gazastripen. Bare USA stemte imot.

Farid Ighoubah, Mika Martinussen, FN gransker menneskerettighetsbrudd etter angrep fra Israel.

Videoen viser Israels angrep mot palestinere på Gazastripen. I slutten av videoen blir et hus lagt i grus.

Rådet med 47 medlemsstater var samlet til krisemøte i Genève onsdag for å diskutere Israels blodige militæroffensiv på Gazastripen.

På slutten av sesjonen vedtok Menneskerettighetsrådet en resolusjon lagt fram av Palestinas representant. 29 stater stemte for, og 17 stater, blant dem enkelte EU-stater, lot være å stemme. USA var alene om å stemme imot, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israels militæraksjon mot Hamas på Gazastripen er på 16. dagen.

Ferske tall fra FN viser at kun 16 prosent av de minst 635 drepte palestinerne på Gazastripen var medlemmer av militante grupper. De siste to dagene har ett barn blitt drept hver time.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Flere hundretalls døde

Kina og Russland var blant landene som stemte for resolusjonen. Utenriksminister Børge Brende (H) sier til NRK at Norge, som ikke er medlem av Menneskerettighetsrådet, også støtter seg bak resolusjonen.

Norge har åpent fordømt de israelske angrepene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Såret palestiner fraktes til sykehus etter israelsk luftangrep

SKADET I LUFTANGREP: En palestinsk tenåring fraktes til sykehus i all hast etter at han ble skadd i et luftangrep fra Israel i Gaza onsdag. Minst 47 palestinere er drept bare i onsdagens Israel-angrep.

Foto: Hatem Ali / Ap

8. juli starter Israel militæraksjonen Protective Edge som svar på at Hamas avfyrte raketter fra Gazastripen. Onsdag ettermiddag var antall drepte palestinere i konflikten kommet opp i 652, ifølge palestinske helsemyndigheter.

29 israelske soldater er drept, ifølge israelsk militære. I tillegg er to sivile israelere og en utenlandsk arbeider drept i rakettangrep fra Gaza.

Forsvaret til Israel har hele tiden sagt at målene med angrepene er utskytingsramper for raketter og tunneler fra Gazastripen til Israel og oppholdsstedene til medlemmene av væpnede palestinske grupper.

Les også: Norge fordømmer Israel og Hamas

Les også: Sykehus i Gaza angrepet igjen

Les også: FN: – Israels handlinger kan betraktes som krigsforbrytelser

USA-besøk

Det har vært avtaler om våpenhvile, men Hamas er beskyldt for å bryte disse. 17. juli beordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsvaret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen.

Etter dette har antall drepte i konflikten steget kraftig.

Onsdag kom USAs utenriksminister John Kerry til Israel for å møte israelske og palestinske ledere. Samtidig fortsatte Israel sin offensiv i Gaza.

Hamas har erklært seier etter den midlertidige stansen av internasjonale flyvninger til Israel.

Her kan du lese alt om konflikten i Midtøsten.

Hamas erklærer suksess

– Hamas' suksess med å stenge israelsk luftrom utgjør en stor seier for motstanden, og med dette krones Israels fiasko, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri i en uttalelse onsdag.

Tirsdag besluttet USAs luftfartsmyndigheter midlertidig å forby amerikanske flyselskaper å fly til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv som følge av rakettangrep fra Hamas på Gazastripen.

En rekke internasjonale flyselskaper fulgte opp med å innstille sine avganger til Israel inntil videre.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har fornyet flyforbudet med 24 timer onsdag. Meldingen kom klokken 18.14 og begrunnes med «den potensielt farlige situasjonen» i Israel og på Gazastripen.


SISTE NYTT

Siste nytt