NRK Meny
Normal

Norge fordømmer Israel og Hamas

Norge kom med sterk kritikk av voldsbruken på begge sider i den blodige israelsk-palestinske konflikten i tirsdagens møte i FNs sikkerhetsråd.

Norge kom med sterk kritikk av voldsbruken på begge sider i den blodige israelsk-palestinske konflikten i tirsdagens møte i FNs sikkerhetsråd. Her taler Tine Mørch Smith, nestleder i Norges FN-delegasjon.

Tine Mørch Smith presiserte at Israel har et større ansvar ettersom «Israel er den sterke parten og opererer i et meget tettbefolket område.»

Sikkerhetsrådet var samlet nok en gang i New York for å drøfte den spente situasjonen i Midtøsten. Tine Mørch Smith, nestleder i Norges FN-delegasjon, holdt et innlegg med kritikk rettet mot begge parter i konflikten.

– Norge fordømmer rakettangrepene mot israelske sivile. Israel har rett til å forsvare og beskytte sine landsmenn. Men Israel har også en plikt til å respektere folkeretten, på samme måte som de væpnede palestinske gruppene, sa Mørch Smith.

Hun presiserte at Israel har et større ansvar ettersom «Israel er den sterke parten og opererer i et meget tettbefolket område.»

– Norge fordømmer tapet av mer enn 600 sivile palestinere. Dette er et uakseptabelt nivå av lidelser som er påført den sivilbefolkningen. Det er ute av proporsjoner. Sivile tap, slik som drapet på fire barn på stranden i Gaza og den militære operasjonen i Shuja `iyya, bør bli grundig etterforsket, sa den norske representanten til FN-forsamlingen.

Mørch Smith sa også i sitt innlegg at Norge foreslår å holde en stor giverkonferanse i Oslo så snart en våpenhvile er på plass.

– Konferansen vil være et sted for å drøfte de umiddelbare utfordringene, som for eksempel å opprettholde velferdstjenester i en overgangsperiode, og gi giverlandene muligheten til å bekrefte sine løfter om internasjonal assistanse, sa Mørch Smith.

– Israel har gått for langt

Utenriksminister Børge Brende sier til NTB at Israel har gått for langt, og at angrepene mot mål i Gaza er «uforholdsmessige».

Brende var tirsdag i den egyptiske hovedstaden, der han hadde samtaler med den egyptiske utenriksministeren og generalsekretæren i den arabiske liga.

Utenriksministeren ser lyst på utsiktene om en våpenhvileavtale, men understreker at Israel og Hamas fortsatt står langt fra hverandre i eventuelle forhandlinger.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

– Vi er ikke tall, vi er mennesker

Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour ba Sikkerhetsrådet bli enige om en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

– Sikkerhetsrådet har fortsatt ansvaret for å stanse nedslaktingen av uskyldige menn, kvinner og barn. Vi er ikke tall, vi er mennesker, sa Mansour i en følelsesladd tale.

Han viste også fram bilder av palestinske sivile ofre for den israelske offensiven.

I løpet av de to siste ukene har rundt 580 palestinere blitt drept, rundt tre firedeler av dem sivile. Blant dem er 146 barn, ifølge FN.

Det israelske forsvaret hevder å ha drept 183 militante palestinere, mens Israel selv har mistet 27 soldater under bakkeoffensiven på Gazastripen. To sivile israelere er drept i rakettangrep fra Gazastripen.

Les: – 18 barn under 13 år drept i løpet av 24 timer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt