FN: – Israels handlinger kan betraktes som krigsforbrytelser

Den israelske militæraksjonen i Gaza, med drepte barn og riving av bolighus, kan være i kategorien krigsforbrytelser, sier FN-toppen Navi Pillay.

Skadd jente på Gazastripen

En helsearbeider bærer en skadd palestinsk jente ved Khan Yunis-sykehuset på den sørlige delen av Gaza-stripen onsdag.

Foto: SAID KHATIB / Afp

FNs menneskerettskommissær Navi Pillay

FNs menneskerettskommissær fordømmer voldsbruken fra begge sider i den pågående konflikten mellom Israel og Palestina.

Foto: Eranga Jayawardena / Ap

Bombardementet av Gazastripen er inne i sin 16. dag, og rundt 640 personer skal ha blitt drept på palestinsk side. 29 soldater og to sivile skal ha mistet livet på israelsk side.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kom tirsdag med en innstendig oppfordring til partene om å legge ned våpnene, og begynne samtaler for å få slutt på konflikten.

Onsdag er FNs menneskerettskommissær Navi Pillay kraftigere i sine uttalelser, og sier at Israels handlinger på Gazastripen kan være i strid med folkeretten.

– Det ser ut til at det er en sterk sannsynlighet for at internasjonal lov har blitt krenket, på en måte som kan betraktes som krigsforbrytelser, sa Pillay under et krisemøte i FNs menneskerettighetsråd i Genève onsdag.

Pillay understreket samtidig at FN også fordømmer angrepene fra Hamas' side. Pillay påpekte at israelske barn og unge har rett til å leve uten en konstant frykt for å bli utsatt for rakettangrep.

– Ingen steder er trygge

Palestinske sivile i den tett befolkede Gazastripen har ingen steder å skjule seg fra Israels militæroffensiv, og det er barna som betaler den høyeste prisen, heter det i en uttalelse fra FN tirsdag.

Israel fortsatte tirsdag å bombardere Gaza, og det er foreløpig ingen tegn til en våpenhvile. Onsdag landet USAs utenriksminister John Kerry i Tel Aviv for å legge press på forhandlingene.

– Det er bokstavelig talt ingen trygge steder for sivile, sa Jens Lærke, som er talsmann for FNs kontor for humanitær samordning (OCHA) i Genève.

Dødstallet har steget til rundt 650 i den lille enklaven der det bor 4.500 mennesker per kvadratkilometer, sier han og fastslår at den viktigste prioriteringen for bistandsorganisasjonene er å beskytte sivile og evakuere og behandle de sårede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombingen av Gaza fortsetter

Røyk stiger opp fra Gaza by onsdag, på det som er den 16. dagen av den israelske offensiven. FN sier nå at ingen steder på Gazastripen er trygge.

Foto: Ap

Private boliger rasert

Nesten 500 private hjem er ødelagt av de israelske luftangrepene, og 100.000 mennesker har søkt tilflukt i skolene til FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA, der det er mangel på mat, vann og madrasser, sier Lærke.

UNRWA sier at tallet på folk på flukt stiger time for time, og at man derfor har økt appellen om penger til humanitær bistand fra 60 til 115 millioner dollar.

Israel innledet sin luftoffensiv mot Gaza 8. juli for å forsøke å stanse de palestinske rakettangrepene mot Israel. Bakkeoffensiven ble innledet forrige torsdag.

Dramatiske dødstall

Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO har antall døde og sårede, og antall familier på flukt økt dramatisk siden bakkeoffensiven startet 18. juli.

29 israelere, hvorav 27 soldater, er drept hittil i konflikten. Men det overveldende antall drepte hittil er palestinere, hvorav over 100 er barn under 18 år.

UNICEF sier også at over 900 barn på Gazastripen er såret.

– Ifølge en vurdering som er gjort av hjelpearbeidere på bakken, er det minst 107.000 barn som trenger psykososial støtte for traumene de opplever som følge av dødsfallene, de sårede og raseringen av hjem de er vitne til, sier Lærke.

Mangel på vann og mat

Over 1,2 millioner mennesker av enklavens 1,8 millioner innbyggere har enten ingen tilgang eller bare begrenset tilgang til vann fordi kraftverk er ødelagt eller det mangler drivstoff til generatorer. Dessuten er kloakkanlegg ødelagt, noe som ifølge Lærke innebærer en trussel mot folkehelsa.

Verdens matvareprogram WFP har delt ut mat og matkuponger til over 90.000 mennesker hittil, ifølge talskvinne Elisabeth Byrs. Men hun sier at lagrene er i ferd med å gå tomme.

WHO sier at 18 helseinstallasjoner, inkludert tre sykehus, hittil er skadd i den israelske offensiven.

Fire mennesker ble drept og 16 såret da en israelsk granat traff øverste etasje i Al-Aqsa-sykehuset mandag, ifølge det palestinske helsedepartementet.

– Alle pasienter ble evakuert, og sykehus er ikke lenger i drift, opplyser WHO etter at et team fra organisasjonen besøkte stedet.

Sykehusene i den nordlige delen av Gazastripen er overfylt av pasienter og lider under mangel på medisiner og utstyr, sier WHO videre.

Det internasjonale Røde Kors ICRC fordømte Israels angrep på Al-Aqsa-sykehuset, som de sier er rammet fire ganger. Røde Kors understreker at parter i krig i henhold til folkeretten har plikt til å beskytte medisinsk personell, ambulanser og sykehus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt