NRK Meny
Normal

Sykehus i Gaza angrepet igjen

En talsmann for Det israelske forsvaret (IDF) sier at israelske styrker angrep al-Wafa-sykehuset i Gaza by onsdag.

Wafa-sykehuset i Gaza

Wafa-sykehuset i Gaza har blitt angrepet flere ganger de siste ukene. Dette bildet er fra 17. juli, da flere sykepleiere ble skadet i et angrep.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Ifølge IDF skjedde angrepet fordi militante fra Hamas gjentatte ganger skal ha skutt mot israelske styrker fra sykehuset, melder Haaretz. Det er foreløpig uklart om noen er drept eller skadet i angrepet, men sykehusdirektør Basman Alashi opplyser at sykehuset har stått tomt siden et angrep i forrige uke.

– Militante er på sykehuset og skyter fra taket og fra vinduer, sier talsmann Aryeh Shalicar i det israelske forsvaret, ifølge DPA.

Angrepet i forrige uke

På sin Twitter-profil skriver det israelske militæret at Israel flere ganger har advart palestinere om det skulle angripe sykehuset. IDF melder også at angrepet var rettet mot «spesifikke områder og terrorister» inne på sykehusområdet.

Wafa-sykehuset ble også angrepet i forrige uke. Flere sykepleiere ble skadd da israelske tanks avfyrte skudd som traff bygningen. Sykehusdirektør Alashi sa da at han var bekymret for pasienter som lå i koma ved sykehusets rehabiliteringsavdeling.

Tidligere denne uken ble fem personer drept da israelske bomber traff Al-Aqsa-sykehuset, som ligger i Deir al-Balah-området i Gaza.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at 18 helseinstallasjoner, inkludert tre sykehus, hittil er skadd i den israelske offensiven.

Brende fordømmer tap av sivile liv

Etter angrepet på Al-Aqsa-sykehuset sa utenriksminister Børge Brende at Norge fordømmer den militære operasjonen på Gaza. Onsdag gjentar Brende at Norge mener angrepene på Gaza er uforholdsmessige, samtidig som han understreker Israels rett til selvforsvar.

– Det er nå nærmere 650 drepte i Gaza, hvorav mer enn 150 barn. Jeg opplever de militære angrepene mot Gaza som uforholdsmessige, og Norge fordømte i vårt innlegg i FN de store og totalt uakseptable tapene av sivile liv, sier utenriksministeren, ifølge Utenriksdepartementet.

Ambassadør Tine Mørch Smith holdt onsdag et innlegg i FNs sikkerhetsråd, der det het at både Israel og de kjempende gruppene i Gaza må respektere humanitærrettens strenge krav til beskyttelse av sivile.

Navi Pillay, FNs menneskerettskommissær, sa tidligere i dag at Israels handlinger på Gazastripen «kan betraktes som krigsforbrytelser».

– Har tatt små skritt

Det israelske forsvaret melder onsdag ettermiddag at en sivil israeler har blitt drept av en rakett avfyrt fra Gaza. Dette er i så fall den tredje sivile israeleren som mister livet i konflikten. 29 israelske soldater har blitt drept.

På palestinsk side har rundt 640 personer mistet livet, mange av disse kvinner og barn. Ifølge FN er 77 prosent av de drepte på palestinsk side sivile, ifølge tall fra tirsdag.

FN og generalsekretær Ban Ki-moon har bedt partene i konflikten om å legge ned våpnene, og begynne å snakke om en våpenhvile. Så langt har lite kommet ut av forhandlingene, annet enn et forslag som Hamas har forkastet.

USAs utenriksminister John Kerry kom onsdag på et uannonsert besøk til Tel Aviv i Israel for å fortsette forhandlingene med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Kerry sier onsdag ettermiddag at man har tatt små skritt for å få slutt på de pågående kamphandlingene.

– Vi har helt klart tatt noen små skritt. Men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa den amerikanske utenriksministeren onsdag.

Kerry skal senere møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. Kerry skal også drøfte utsikten til en våpenhvile med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Laster Twitter-innhold
Granater på bakken etter angrep mot sykehus

Rester av granater ligger på bakken etter at Wafa-sykehuset ble angrepet forrige uke.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Artikkelen oppdateres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt