Hopp til innhold

Forsvarer tviler på om det er vits i å anke dom

Joshua French ser ikke med stor lyst på en ny rettsrunde i Kongo, men har så langt ikke bestemt seg for om han vil anke drapsdommen, opplyser hans forsvarer.

Hans Marius Graasvold

IKKE AVGJORT: Forsvarer Hans Marius Graasvold sier hensynet til Joshua French´ helse vekter tungt i diskusjonen om nordmannen skal anke dommen eller ikke.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Torsdag besøkte forsvarer Hans Marius Graasvold Joshua French i fengselet.

– I dag hadde han mer energi, og vi hadde en fin prat om dommen og andre ting, men i går var han såpass sliten at han nesten ikke klarte å komme seg inn i rettssalen. Han ønsket å slappe av i fred på cella da rettsdagen var over.

Forsvareren poengterer at French er svært sliten, og føler drapsdommen som en stor belastning.

– Det er klart at det er en forferdelig situasjon å være dømt for å ha drept sin beste venn, men han må bare ta én dag av gangen, sier Graasvold til NRK.

Bestemmer seg trolig fredag

Ifølge Graasvold vekter hensynet til Frenchs helse tungt i diskusjonen om nordmannen skal anke dommen eller ikke.

– Vi er selvfølgelig sterkt uenig både i resultatet og mesteparten av begrunnelsen, men dommen i går forteller oss at vi ikke har noen særlig stor grunn til å håpe på en bedre avgjørelse i en eventuell påfølgende rettsrunde når retten så åpenbart ser bort fra såpass sterke bevis som vi har fremlagt.

– Da blir man i tvil om det er hensiktsmessig med en anke, sier han.

Graasvold sier det er en sammensatt vurdering.

– French har blitt svært syk underveis, og det er også på grunn av denne rettssaken. Å skulle da gjennomgå dette igjen, kanskje over en periode på flere uker eller måneder, det er ikke noe han ser på med stor lyst.

Ifølge forsvareren avgjør en eventuell anke også av om en ny rettsrunde vil ha noen betydning for de diplomatiske forhandlingene som pågår for å få French tilbake til Norge.

– Dette er hensyn som vi må ta, og som jeg har behov for å finne mer ut av før vi tar en beslutning, sannsynligvis i løpet av morgendagen.

Ba om helsehjelp

Ifølge forsvareren får French fortsatt ikke tilbud om legetilsyn i fengselet, på tross av at temaet er tatt opp flere ganger.

– Jeg tok dette opp med både fengselsledelsen og det kongolesiske justisdepartementet rett etter domsavsigelsen, men har dessverre følelse av at jeg ikke nådde mer frem.

Graasvold har derimot tro på at det norske utenriksdepartementet skal kunne påvirke kongolesiske myndigheter til å gi nordmannen helsehjelpen han trenger.

Onsdag ble Joshua French dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap på Tjostolv Moland av militærdomstolen i Kinshasa.

Dommerne mente Moland var for full til å ta sitt eget liv. French har forklart at de to kameratene drakk vodka kvelden før Moland døde, og den norske obduksjonsrapporten påviste at Moland hadde en promille på 2,7 da han døde.

– Det betyr at han var veldig beruset. Når er person er i en slik tilstand, kan en ikke gjøre noe annet enn å sove. Vedkommende vil være bevisstløs og aner ikke hva som skjer, sa dommer Serge Kabondo under domsavsigelsen.

Jobber for å få French hjem

Astrid Sehl

Ifølge Astrid Sehl arbeider UDs spesialutsending Kai Eide og ansatte ved ambassaden intenst med å få Joshua French til Norge.

Utenriksminister Børge Brende (H) uttalte etter at dommen hadde falt onsdag, at han stiller seg helt uforstående til at French ble dømt for drap.

Han opplyste også at norske myndigheter vil fortsette å hjelpe French konsulært og håper han vil kunne komme hjem til Norge som er resultat av den prosessen. Utenriksdepartementet (UD) gjentar det budskapet i dag.

– Vi fortsetter å gi konsulærbistand til Joshua French. I forhold til legetilsyn, så understreker vi overfor kongolesiske myndigheter at det er de som har ansvaret for at han får den nødvendige medisinske behandlingen, sier Astrid Sehl til NRK.

Hun er pressevakt i UD.

Ifølge Sehl arbeider UDs spesialutsending Kai Eide og ansatte ved ambassaden intenst med å løse saken i Kongo.

– Vi arbeider for å finne en løsning i saken som innebærer at French får komme til Norge. Her er det sterke humanitære argumenter for å finne en løsning. Denne rettssaken har vært en stor påkjenning, noe som styrker våre humanitære argumenter, sier Sehl.

Britiske myndigheter tilbyr hjelp

Også britiske myndigheter bekrefter overfor NRK at de skal holde trykket oppe mot kongolesiske myndigheter.

– Vi er svært bekymret over Frenchs situasjon og kommer fortsatt til å tilby full konsulær bistand i denne vanskelige tiden, ikke minst fordi han ennå har en dødsdom hengende over seg, opplyser britiske utenlandsmyndigheter i en uttalelse.

De legger til at de skal fortsette å gjøre fremstøt overfor kongolesiske myndigheter i French-saken.

SISTE NYTT

Siste nytt