Hopp til innhold

Globalt løfte om å bekjempe kolera innen 2030

Helsemyndigheter fra hele verden møtes i Frankrike for å forhindre 90 prosent av dødsfallene forårsaket av kolera.

Rohingya-flyktningene bor i skur av plast og bambus

Mangel på rent vann er en av hovedårsakene til at den dødelige sykdommen sprer seg. Nå sendes nesten 900.000 koleravaksiner til flyktningleirer i Bangladesh.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Målet er å bekjempe kolera innen 2030.

Kolera er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Vibrio cholerae som fører til blant annet akutt diare. Sykdommen spres gjennom forurenset vann og dreper rundt 100 000 mennesker hvert år, skriver BBC.

Det er første gang forskjellige land, Verdens helseorganisasjon og andre hjelpeorganisasjoner samles for å jobbe bevisst mot å forhindre sykdommen.

Infeksjonen er lett å unngå hvis man har tilgang til rent vann og anstendig toalett. Men om lag to milliard mennesker mangler tilgang på rent vann og er potensielt utsatt for kolera, ifølge Verdens helseorganisasjon.

– Vi kan ikke fortsette å se disse store utbruddene hvert år. Vi har verktøyene som kan forhindre dem. La oss bruke dem, sier legen Dominique Legros, som leder WHOs kolera-program.

– Hvis vi bidrar med vann og sanitet klarer vi å forhindre infeksjonen, slik som i Senegal, sier han videre.

Over 770 000 mennesker smittet i Jemen

Kolera-programmet ble opprettet som følge av at Jemen kjemper mot et av de verste kolerautbruddene noensinne.

Kolera har spredt seg i det krigsherjede landet på grunn av forverret hygiene og sanitære forhold, og forurenset drikkevann.

Mer enn 770 000 mennesker har blitt smittet med sykdommen, som lett kan behandles med riktig medisinsk utstyr, skriver BBC. Over 2000 mennesker har mistet livet, og mange av ofrene er barn.

– Overraskende rimelig

Sykdommen spres raskt i fattige områder og det vil koste penger å forhindre at infeksjonen spres ytterligere.

Rohingya-leir på grensen mellom Myanmar og Bangladesh

Sydommen spres raskt i fattige områder med dårlig tilgang på rent vann.

Foto: Huw Davies Bell / Amnesty International

Den veldedige organisasjonen Wateraid anslår at det vil koste 40 dollar, tilsvarende 320 norske kroner, for å bedre en persons hygiene og tilgang på rent vann.

– Det er overraskende rimelig, sier administrerende direktør i Wateraid, Tim Wainwright ifølge BBC.

– Det faktum at denne forebyggbare sykdommen fortsatt rammer 2,9 millioner mennesker hvert år og dreper 95 000 mennesker, er en skam, sier han videre.

Wainwright forteller at koleravaksinen er en annen viktig del av kampen mot sykdommen, men at den bare gir beskyttelse i opptil tre år. I områder der kolerautbrudd er svært sannsynlig, kan en slik vaksine spare tusenvis av liv.

Også i Bangladesh er sykdommen svært utbredt. Etter at en halv million rohingya-muslimske flyktninger flyktet fra Myanmar og til nabolandet, og lever under svært dårlige kår, har mange blitt smittet.

Nå sendes nesten 900.000 doser av vaksinen til flyktningleirene i Bangladesh.

– Vaksinen alene løser ikke problemet. Tilgang på rent vann og sanitæreløsninger er en mer langsiktig løsning, sier Seth Berkley, daglig leder i Global Alliance for Vaccines and Immunizations.

Nord-Europa og USA klarte å eliminere kolera for 150 år siden. Etter dagens møte har de forskjellige helsemyndighetene som mål å oppnå det samme for noen av verdens mest fattigste mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt