Hopp til innhold

Giffords med på romfergeutskyting

Gabrielle Giffords mann, astronauten Mark Kelly, forteller i dag at hun er friskt nok til å være til stede når han reiser ut i verdensrommet fredag denne uken. Også president Barack Obama kommer.

Video Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords mann, astronauten Mark Kelly, forteller at kona vil tilbake på jobb.

Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords ble skutt i hodet i Tucson, Arizona i 8. januar i år, og har siden vært til behandling og rehabilitering ved flere sykehus i USA.

Kommandør på siste «Endeavour»-tur

I et intervju med TV-kanalen CBS sier hennes mann, astronauten Mark Kelly, at legene nå har gitt henne klarsignal til å være til stede når han blir sendt ut i verdensrommet fra Cape Canaveral i Florida fredag 29. april.

Kelly skal være kommandør om bord i romfergen «Endeavour» på dens 25. og siste oppdrag til den internasjonale romstasjonen (ISS). Kelly skal være i verdensrommet i to uker. Oppskytingen er planlagt til kl 21.47 norsk tid fredag, og du kan se den direkte på NRK.no.

Også USAs president Barack Obama planlegger å være med på utskytingen. Obama skrev nylig om Giffords i Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

Video Barack Obama snakker om skytingen i Tucson, Arizona

8. januar 2011: Barack Obama snakker om skytingen i Tucson, Arizona.

Giffords: – Awesome

Giffords ble skutt gjennom hjernen i Tucson-massakren i januar. Seks personer ble drept. Nå har hun begynt å snakke litt, og reaksjonen hennes på at hun får være med på utskytingen, var: «Kult!» («Awesome!»)

Obama og Mark Kelly, Gabrielle Giffords mann

President Obama og Kelly etter massakren.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap
Mark Kelly og Gabrielle Giffords

Kelly holder Giffords hånd på sykehuset.

Foto: HO / Reuters
Gabrielle Giffords og ektemannen Mark Kelly

Giffords og Kelly før hun ble skutt.

Foto: Giffords for Congress / Afp

Giffords snakker foreløpig mest med enstavelsesord og enkle fraser som «Awesome», «Love you» og «Get out». Hun gjentar også ofte «I miss Tucson». Til en sykepleier har hun sagt at hun ønsker å «Walk a mountain».

Det første hun sa etter at hun ble skutt var ikke «toast», som mange medier meldte. Ingen husker helt hva det var, men Kelly tror det var «Thank you».

Kulen som traff Giffords gikk gjennom hennes venstre hjernehalvdel, som kontrollerer tale og bevegelser i kroppens høyre side.

– Hun har samme personlighet. Men det er vanskelig for henne å gå. Og hun sliter akkurat nå med å snakke, sier Kelly om sin kone.

En lege ved sykehuset sier at det er utfordrende at Giffords vet hva hun vil si, vet hva som skjer rundt henne, men ikke klarer å uttrykke det. Lange setninger er frustrerende og hun må lete lenge etter ord.

Kommer med kaffe og avis hver dag

Hver morgen kommer Kelly på besøk med kaffe og en avis, før han går på jobb hos NASA. Om kvelden kommer han tilbake, og ifølge avisen Arizona Republic tar de seg av og til en blund sammen i sykehussengen.

Til avisen sier Kelly at han ikke kan se at hun blir bedre dag for dag, men at han han merker det over tid.

Ifølge legen som har hovedansvaret for Giffords er hun blant de aller heldigste pasientene når det handler om hvor langt hun har kommet med gjenopptreningen. Han mener spørsmålet er hvor langt hun kan komme.

Det er planlagt en ny operasjon i mai. Da skal man sette inn et kranieimplantat i hodeskallen. Legene forsøkte å ta vare på den ekte hodeskallen hennes da hun ble operert for første gang, men den har i mellomtiden bltt infisert.

Opptreningen av Giffords høyre arm og ben involverer at hun dytter en handlevogn, spiller innendørsgolf og bowler, skriver Arizona Republic. Giffords kan stå og gå litt på egenhånd, og bruken av høyrebenet blir stadig bedre. Hun lærer seg nå å skrive med venstrearmen.

Vet ikke at venner ble skutt

Kongressmedlemmet vet hva som skjedde i i Tucson i januar, at hun ble skutt. Men hun er ennå ikke blitt fortalt at hun hadde venner og kolleger blant ofrene i massakren.

Giffords foreldre sitter sammen med henne hele tiden, og vennenene hennes har dekorert veggene der hun bor med bilder fra hyggelige episoder i livet hennes, som bryllupet og en tur i Grand Canyon. Hun husker hendelsene, og det er et godt tegn, sier legene.

Til medarbeiderne som kommer på besøk, sier hun at hun vil tilbake på jobb. Men det er foreløpig langt fra sikkert når eller hvis Giffords kan komme tilbake i jobb.

– Det er ikke rettferdig å ha slike forventninger til henne. En slik storslått tilbakekomst ville vært fantastisk. Men først og fremst er vennene og familien hennes glade for selv de små fremgangene, sier en lege ved sykehuset.

Video Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords skutt og drept i USA

Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords skutt i USA

SISTE NYTT

Siste nytt

En boligblokk i Linköping er totalskadet i nok en eksplosjon i Sverige, den andre på kort tid.

Ny eksplosjon i Sverige

Både eksplosjonen i Linköping og Stockholm kan kobles til et beryktet kriminelt nettverk som styres fra Tyrkia, ifølge svenske medier.