Hopp til innhold

Gaza feiret våpenhvilen

Palestinerne skjøt i været og gatene i Gaza eksploderte i jubel, tuting med bilhorn og fyrverkeri da våpenhvileavtalen med israelerne trådte i kraft onsdag kveld.

Feiring i Gaza

Palestinere feirer og kaller våpenhvile en seier.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Mads Gilbert

– Nå er det mange i Gaza som håper våpenhvilen vil vare, sier Mads Gilbert.

Foto: Hatem Moussa / Ap

– Her er det elleville gledesscener. gatene er proppfulle av palestinske flagg, det jubles, folk kaster seg om halsen på hverandre og det er en fantastisk stemning, fortalte lege Mads Gilbert som jobber på et av sykehusene i Gaza, til NRK.

Klokka 20 i kveld, norsk tid, trådte våpenhvilen i kraft. I flere byer i Sør-Israel har rakettalarmene gått flere ganger. Det israelske militære melder at det er skutt opp raketter fra Gaza i minst to tilfeller.

En talsmann for israelsk politi sa at det ble skutt minst 12 raketter fra Gaza i løpet av den første våpenhviletimen. Han la til at ingen av dem gjorde noen skade, hverken på folk eller bygninger.

Dette er avtalen:

  • Israel må ifølge avtalen stanse alle fiendtlige handlinger mot Gazastripen, fra lufta, fra land og fra sjøen, ikke gjennomføre streiftog og ikke angripe enkeltpersoner
  • Palestinske grupper må ikke gjennomføre fiendtlige handlinger mot Israel, verken rakettangrep eller andre angrep langs grensen.
  • 24 timer etter at våpenhvilen har startet, skal man begynne arbeidet med å åpne grenseoverganger og avstå fra å hindre folk og varer å bevege seg fritt i grenseområdene.
  • Avtalen omhandler ikke Israels blokade av Gazastripen
  • Les reaksjoner på avtalen her
  • Se Dagsrevyen om våpenhvilen her

Jubel i gatene

En halvtime etter at avtalen trådte i kraft kunne man høre folk som skjøt i lufta for å feire, og biler som tutet i Gaza by. Det ble skutt opp fyrverkeri og man kunne høre folk i gatene juble.

I tiden fra våpenhvileavtalen ble kunngjort tidligere onsdag kveld, og fram til klokka 20, rapporterte både NRKs reporter i området, BBC, Al Jazeera og andre medier at det ble skutt raketter fra Gaza.

En av raketten traff et hus i Be'er Sheva, melder Al Jazeera.

NRKs reporter Sidsel Wold fortalte at det ikke var noen som tutet eller feiret i Tel Aviv. Ifølge Israelsk tv er over 70 prosent av den israelske befolkningen imot avtalen. Hun sa også at luftvernsirene ulte flere steder i Sør-Israel, også etter at avtalen hadde trådt i kraft.

Tidligere på dagen ble byen rammet av en bombeeksplosjon på et buss. Da ble elleve mennesker såret.

Angrep tunneler

Israelske soldater

Israelske soldater hviler ut.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Den israelske hæren informerte om at de hadde angrepet tre tunneler og to rakettutskytingsramper like før avtalen trådte i kraft.

Og bare minutter før klokka 20 meldte BBC om en kraftig eksplosjon i Gaza.

Den israelske regjeringens talsmann Mark Regev sa at de nå forventet fullstendig ro.

– Nå forventer vi full stans i all rakettskyting ut fra Gaza. Hamas kontrollerer området, de har ansvaret. Nå håper vi denne avtalen vil gi fred for befolkningen sør i Israel som har lidd så mye, sa Regev til CNN.

Raketter fra Libanon

I minuttene før våpenhvilen mellom Israel og Hamas skulle tre i kraft ble det også registrert rakettutskyting fra det sørlige Libanon inn mot Israel, melder AFP.

En av disse rakettene skal ha landet på den libanesiske siden av grensen, det er uklart hvilket mål den andre traff.

løpet av den siste ukens kamphandlinger er 154 palestinere drept og flere enn 1100 såret, ifølge AFP. På israelsk side er fem personer drept og flere titalls såret.


SISTE NYTT

Siste nytt