Hopp til innhold

Robert Mugabe - går/går ikke?

Forvirringen er nå komplett hva som egentlig foregår i Zimbabwe mellom president Robert Mugabe og opposisjonen.

President Robert Mugabe da han skulle stemme ved valget 29. mars 2008.

President Robert Mugabe på vei til stemme ved valget på lørdag.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Tidligere i kveld kom opplysningene om at president Robert Mugabe skulle være villig til å trekke seg, etter å ha tapt presidentvalget.

Det var kilder i hans eget parti, Zanu-PF, som opplyste dette til diplomater.

- Han er villig til å gå, fordi han ikke vil gjennomgå den ydmykelsen det vil være å måtte stille opp i en valgomgang nummer to, sa kilden mot løfte om anonymitet.

Det kreves 51 prosent av stemmene, for å vinne presidentvalget direkte.

Samtidig sier kilder fra opposisjonen til BBC at ukastet til en avtale skal være klar.

Men opposisjonsleder Morgan Tsvangirai fra partiet Movement for Democratic Change (MDC) nekter å kommentere opplysningene - som har kommet både fra Zimbabwes hovedstad Harare og fra Washington.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai under pressekonferanse om valget i Zimbabwe

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai under dagens pressekonferanse.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Tsvangirai sier også at han ikke vil erklære seg som vinner av presidentvalget, før kunngjøringen kommer fra valgkommisjonen.

- Det er ingen diskusjoner. Det er ingen avtale. Vi venter alle på resultatet fra presidentvalget. Og vi vil ikke inngå noen avtaler, før dette er kunngjort, sa han på en pressekonferanse i kveld.

Ifølge BBC skal Mugabe holde en fjernsynstale senere i kveld.

Les: Mugabe - en fallen helt

Frem og tilbake

Det var New York Times' nettutgave som brakte nyheten om at det var forhandlinger på gang, mellom president Mugabe og hans rådgivere på den ene siden og Tsvangirai og opposisjonen på den andre.

Dette ble først dementert av en talsmann for MDC, siden ble det bekreftet av en amerikansk diplomat.

- Jeg vet det er forhandlinger på ulike nivåer, mellom representanter for regjeringen og opposisjonen, sa vedkommende i det amerikanske utenriksdepartementet i Washington.

En annen diplomat bekrefter at flere land diskuterer hvordan de skal overtale til Mugabe til å trekke seg - men at han ikke kjente til at det var noen avtale ennå.

Sør-Afrika skal ha en finger med i forhandlingene.

Forsvarssjefen i Zimbabwe er en av dem som visstnok skal ha forsøkt å overtale Mugabe til å bli sittende.

- Men alt tyder på at Mugabe vil gå av frillig, sa flere kilder i partiet til AFP.

Ba han trekke seg

Robert Mugabe har ikke vist seg offentlig siden han avga sin stemme på lørdag. Han lovet på forhånd å godta et eventuelt valgnederlag, etter å ha styrt Zimbabwe i 28 år.

Også i dag uttrykte verdenssamfunnet sin bekymring over at valgresultatene lar vente på seg. Foreløpig er det bare resultater fra parlamentsvalget som er offentliggjort Det har vært fullstendig tyst når det gjelder presidentvalget.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret myndighetene til å utvise størst mulig offentlighet rundt valgresultatet, slik at alle kan ha tiltro til det.

USA gjentok gårsdagens oppfordring om at valgresultatene blir offentliggjort så snart som mulig, og at Mugabe må respektere folkets vilje, hvis det viser seg at han har tapt.

Men EU gikk i ettermiddag til det skrittet å be Mugabe om å trekke seg.

Budskapet kom fra Slovenias utenriksminister Dimitrij Rupel. Slovenia har formannskapet i EU dette halvåret.

- Hvis Mugabe blir sittende, vil det være et statskupp. Jeg håper han er på vei ut, de fleste europeere tenker det samme, sa Rupel.

Nett-TV: EU oppfordrer Mugabe til å gå

Svært jevnt

Det ble avholdt valg både på ny nasjonalforsamling og ny president på lørdag.

Opposisjonspartiet MDC har inntil nå ment at Morgan Tsvangirai leder stort når det gjelder å bli ny president.

Mens kilder i regjeringspartiet ZANU-PF har fastholdt at Mugabe vant valget - slik han har pleid å gjøre. Andre kilder i partiet uttalt at Tsvangirai har fått 48,8 prosent av stemmene mot 43 prosent til Mugabe.

Etter loven innebærer dette at de to skulle ha møttes til en ny valgrunde innen tre uker.

Mugabes tidligere finansminsiter Simba Makoni skal ha fått 8 prosent av stemmene i presidentvalget.

Mugabe har flere valg hvis han trekker seg. Han kan reise i eksil eller han kan sette inn landets sikkerhetsstyrker mot opposisjonen slik at de sørger for at han blir sittende.

Et tredje alternativ er forhandlinger med opposisjonen, som kan munne ut i et kompromiss der Mugabe får en symbolsk lederstilling som gjør at han ikke taper ansikt, ifølge eksperter.

Når det gjelder valget til nasjonalforsamling, viser de siste opptalte tallene at regjeringspartiet Zanu PF har sikret seg 69 seter, opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change) har fått 67 plasser og en utbrytergruppe av MDC har fått 5 plasser.

Det er totalt 210 plasser i nasjonalforsamlingen, så det gjenstår fortsatt 69 plasser å fordele.

Senere i kveld uttalte Zimbabwes informasjonsminister Bright Matonga til BBC at det ikke er noen forhandlinger med opposisjonen, heller ikke at Mugabe skal være villig til å trekke seg.

SISTE NYTT

Siste nytt