Gambias president nekter å gå av: Den nyvalgte frykter for egen sikkerhet

Gambias avtroppende president Yahya Jammeh har avvist valgresultatet og nekter å gå av. Den nyvalgte presidenten Adama Barrow sier han frykter for sin egen sikkerhet.

Adama Barrow

Den nyvalgte presidenten i Gambia Adama Barrow (til venstre). Barrows oppslutning økte kraftig da han lovet å gjenopprette demokratiet og rettsstaten, og løslate politiske fanger.

Foto: Dawda Bayo / Ap

Opposisjonskandidat Adama Barrow gikk seirende ut av valget i Gambia 1. desember. Først anerkjente sittende president Yahya Jammeh valgnederlaget, men annonserte en drøy uke senere, sist fredag, at han ikke aksepterte valgresultatet likevel. Nå nekter han å gå av som president.

Nyvalgte Adama Barrow frykter nå for sin egen sikkerhet og ber om hjelp til å få den demokratiske overgangen i riktig kurs.

Han ber også det internasjonale samfunnet om å overtale sittende president Yahya Jammeh til å forlate presidentkontoret.

– Har ingen vakter

– Sikkerheten min er en bekymring. Det som har skjedd i Gambia nå er ikke vanlig, sier Barrow til Financial Times.

Barrow må nå finne ut hvordan han skal sikre sitt mandat i et diktatur hvor militæret har vært involvert i hver eneste overgang siden 1965. Barrow skal etter planen styre det vestafrikanske landet i fem år.

– For øyeblikket har jeg ingen vakter, og ingen beskyttelse fra hæren eller politiet, sier Barrow til Financial Times.

Gambia

Tilhengere av Adama Barrow holder opp en plakat med bilde av Gambias neste president i hovedstaden Banjul.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Mener valget var feilaktig, nekter å gå av

Adama Barrow vant med 43,3 prosent av stemmene mot Yahya Jammehs 39,6 prosent, ifølge BBC.

Da Jammeh først erkjente nederlaget, strømmet tusenvis av landets innbyggere ut til gatene for å feire, og det så ut til å bli et smidig maktskifte i det vestafrikanske landet.

Like etter at valgresultatet ble han filmet da han gratulerte Barrow med seieren: «Du er valgt til å bli president i Gambia og jeg ønsker deg alt det beste».

Men Jammeh skapte stor usikkerhet i landet da han på nasjonal TV fredag kveld sa at valgresultatet var feilaktig og at han ikke kommer til å gå av.

– Jeg avviser herved resultatet i sin helhet. Våre undersøkelser har vist at i enkelte tilfeller ble velgere fortalt at opposisjonen allerede hadde vunnet, og de gikk derfor hjem, sa Jammeh i en kunngjøring på statlig fjernsyn fredag.

Han sier også at antall valgkort ikke stemmer overens med velgermanntallet.

Yahya Jammeh

Yahya Jammeh innrømmet nederlag etter valget for en drøy uke siden, men nå avviser han resultatet som fratok ham makten etter 22 år som Gambias leder.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Vil styre i «en milliard år»

Yahya Jammeh lovet under valgkampen at han ville styre Gambia i «en milliard år», og det var frykt for at han ville tviholde på makten uansett resultat.

Gambia er et av Afrikas minste land og i motsetning til mange av de vestafrikanske nabolandene, har landet hatt stabilitet siden de fikk uavhengighet i 1965.

Avtroppende president Yahya Jammeh har styrt Gambia med jernhånd i 22 år, etter at han grep makten i et kupp i 1994. Han vant valgene i 1996, 2001, 2006 og 2011 etter at han i 2002 sørget for å endre grunnloven slik at han kunne bli gjenvalgt gang på gang.

Kritikere har ment at de forrige valgene ikke var frie og rettferdige, og Jammeh har også blitt anklaget for å ha gitt ordre om drap på mange av sine motstandere, og for å ha kneblet ytringsfriheten i landet, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt