Hopp til innhold

Gambari møtte Aung San Suu Kyi

FNs utsending Ibrahim Gambari møtte i dag opposisjonslederen og fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi i Burma.

Aung San Suu Kyi og Ibrahim Gambari møttes i november 2006

Ibrahim Gambari møtte Aung San Suu Kyi i Burma i november i fjor.

Foto: HO / AFP

- Han ble brakt til Suu Kyi i Ragoon i dag, sier diplomater, som uttalte seg forutsatt at de ikke ble navngitt.

De sa tidligere i dag at veien til gjestehuset der Gambari skulle bo, og der han også møtte Suu Kyi for ett år siden, var strengt voktet av soldater.

- Nå håper vi alle at Gambari vil løse problemene, sa et medlem av den pro-demokratiske undergrunnsbevelsen i Burma.

- Vi håper han setter juntaen under press.

De to møttes i rundt en time og et kvarter.

Det sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP, men leder i den norske Burma-komitéen, Harald Bøckman, advarer mot urealistiske forhåpninger til samtalene.

HØR: KAN VÆRE EN NY RUNDE DER JUNTAEN SPRER UREALISTISK HÅP

Mens FN-utsendingen var i byen var tusenvis av burmesiske soldater og politifolk utplassert i gatene.

 

"Kongers hjem"

Gambari kom flygende til Rangoon etter en overnatting i "jungel"-hovedstaden Naypyidaw. Navnet på hovedstaden, som ligger omtrent 40 mil nord for Rangoon, kan oversettes til "kongers hjem", og juntaen flyttet regjeringen dit i 2005 - tilsynelatende fordi astrologer mente tidspunktet for en slik flytting var gunstig.

Det har ikke kommet frem hvem FN-utsendingen møtte i Naypyidaw, men ifølge diplomater må det ha vært den øverste generalen Than Shwe, siden han er den eneste som kan godkjenne et besøk hos Aung San Suu Kyi. Ingen i Burmas utenriksdepartement ønsker å kommentere hvem Gambari har møtt.

- Jobben er gjort

Den statlige fjernsynskanalen i Burma forteller at "jobben er gjort", og hevder at fred og stabilitet er gjenopprettet etter at sikkerhetsstyrkene behandlet demonstrantene "forsiktig, og brukte minst mulig makt."

Myndighetene har innrømmet at 10 personer ble drept den første dagen militæret slo ned på demonstrantene, men ifølge utenlandske rapporter skal dødstallet være høyere - mye høyere.

Den pro-demokratiske bevegelsen tror 10 munker ble drept, åtte på gatene og to under radiene mot templene, mens 35 andre skal ha dødd på sykehus rundt om i byen. Sykehusene skal ha sagt at ikke alle likene kommer til dem.

Ingen munker i gatene

Da demonstrasjonene i Rangoon hadde flest deltagere, på mandag og tirsdag, ble fem kvartaler fylt av pro-demokratiske protesterende.

Politiets brutale nedslåing av demonstrasjonene, med skarpe skudd inn i folkemengdene, arrestasjoner og raid av templer, har så godt som tømt gatene. De rødkledde munkene er innelåst. Nå er det bare små grupper på et par hundre personer igjen.

Soldatene fortsetter å skyte varselskudd for å sikre at byen frykter en gjentagelse av 1988, da militæret tok livet av anslagsvis 3000 personer for å få slutt på demonstrasjonene.

SISTE NYTT

Siste nytt