Muammar Gaddafi med offensiv mot opprørerne

Tusenvis av soldater lojale mot Libyas leder Muammar Gaddafi, skal være på vei mot byen Misrata, som er kontrollert av opprørsbevegelsen.

Muammar Gaddafi

Slår tilbake: Muammar Gaddafis styrker slår tilbake mot opprørerne i Tripoli.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Ifølge en talsmann for opprørerne angriper regjeringshæren Misrata fra tre sider med raketter og granater, og minst ti opprørssoldater skal være drept onsdag ettermiddag norsk tid.

Nyhetsbyrået Reuters opererer med et tall på 12 drepte opprørssoldater.

Det har ikke kommet noen kommentarer fra Gaddafis regime om den angivelige framrykkingen mot Libyas tredje største by.

I en direktesendt tale tirsdag ettermiddag hevda Libyas leder Muammar Gaddafi at de utenlandske styrkene aldri vil vinne krigen mot Libya.

Misrata har vært under kraftige angrep siden konflikten mellom opprørerne og Gaddafis styrker begynte i februar.

Det var kraftige kamper i Misrata i midten av mai, da Gaddafis styrker ble drevet vekk fra sentrale deler av havnebyen.

Se video:

Video Flere drept i Misrata

Hardt skadd: Videoen viser mennesker som ble hardt skadd etter angrepet på Misrata.

– Under kraftig bombardement

– Misrata er under kraftig bombardement. Gaddafis styrker angriper fra øst, vest og sør, sier opprørernes talsmann Hassan al-Misrati.

Misrati forteller at Muammar Gaddfi angriper med store styrker i et forsøk på vinne kontroll over byen som er kontrollert av opprørsstyrker.

– Gaddafi har sendt tusenvis av soldater, som forsøker å ta seg inn i byen. De står imidlertid fortsatt på utsiden, sier han.

– Enorme mengder soldater

En innbygger i Misrata bekrefter overfor det svenske nyhetsbyrået TT at mange regjeringssoldater er i ferd med å rykke fram mot havnebyen.

– Gaddafis styrker kommer med raketter, tunge granatkastere, automatvåpen og enorme mengder soldater, sier Abdsalam, som bor i byen, til TT.

NATO har trappet opp sine angrep mot Tripoli den siste uken, og har blant annet bombet den statlige TV-stasjonen.

NATO har allerede bedt Libyas innbyggere om å forberede seg på perioden etter Gaddafi, melder BBC.

NATO har hatt møte med forsvarsminstrene i Brussel den siste uken, der det har blitt diksutert hvordan veien skal gå videre.

– Ekte fremskritt har blitt gjort, sier generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt