Russland vil likevel ikke mekle i Libya

– Russland vil ikke fungere som mekler i konflikten i Libya, sier den russiske utenriksministeren.

Mikhail Margelov og Mahmoud Shammam

Russlands utsending Mikhail Margelov møtte flere av opprørslederne i Libya tirsdag, deriblant presseansvarlig for Overgangsrådet Mahmoud Shammam.

Foto: STR / Reuters

Under G8-møtet i mai ba de øvrige landene Russland om å mekle i Libya-konflikten. Russlands viseutenriksminister svarte da at landet var klare til å gå inn i forhandlinger med den libyske lederen Muammar Gaddafi.

Tirdag reiste imidlertid president Dmitri Medvedevs utsending, Mikhail Margelov, til Libya for å prate med opprørerne.

Margelov ankom Libyas nest største by Benghazi for å ha møter med opprørslederne, deriblant Mustafa Abdul Jalil, som er leder for Overgangsrådet, som kontrollerer østre Libya, melder nyhetsbyrået AFP.

Ga inntrykk av meklervilje

Mergelov viste til Russland spesielle posisjon i Libya ved at landet allerede har en ambassadør i Tripoli, og i tillegg har møter med opprørerne.

– Vi har kommet til Banghazi for å etablere en dialog mellom de to partene, sa Mergelov til reporterne, og ga med dette inntrykk av at Russland er villige til å ta på seg rollen som mekler i den vanskelige konflikten.

Etter møtet fastslo han nok en gang at Russland ikke mener at luftangrep kan løse problemene i landet, men at det er nødvendig med en politisk løsning.

– Vi er klare til å hjelpe det libyske folket både politisk og økonomisk, sa han til AFP.

– Vi har aldri tatt på oss meklerrollen

Kort tid etter møtene kom det imidlertid motstridende meldinger fra Kreml da utenriksminister Segei Lavrov gikk ut og sa at landet likevil ikke vil fungere som meklere.

– Vi har aldri tatt på oss rollen som mekler i Libya, sa han da han besøkte Oslo tirsdag, og la til at utfallet i Libya avhenger av det libyske folk.

En offisiell kilde i Moskva sa mandag at Margelov vil møte opprørslederne under Libya-besøket, men at han ikke vil reise til Tripoli som først antatt.

SISTE NYTT

Siste nytt