NRK Meny
Normal

– Kamphelikoptrene tar Libya-krigen inn i en ny fase

At NATO for første gang tar i bruk kamphelikoptre i Libya, betyr at krigen har gått inn i en ny fase, mener forsvarsekspert.

Kamphelikopter letter fra fransk hangarskip på vei mot Libya

Et kamphelikopter letter fra et fransk hangarskip med kurs mot Libya.

Foto: ARNAUD ROINE / Afp

Video Bøe-Hansen om situasjonen i Libya

– Kamphelikoptrene er en voldsom ressurs, forteller kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole.

Foto: Nyhetsspiller

I en kunngjøring fra NATO-hovedkvarteret i Brussel heter det at kamphelikoptre under NATO-kommando ble brukt mot militære kjøretøyer, militært utstyr og styrker i felten natt til lørdag.

Lørdag kveld er helikoptrene ute på nye oppdag over hovedstaden Tripoli. Øyenvitner forteller om en rekke kraftige eksplosjoner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Dette betyr at krigen har gått inn i en ny fase. Bruken av kamphelikoptre er et taktisk skifte for å gå hardere til verks mot Muammar Gaddafi og hans styrker, og hovedsakelig for å beskytte sivilbefolkningen, sier kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole til NRK.

Les også: – Svært sannsynlig at NATO ber Norge om Libya-soldater

– Enorm ildkraft og presisjon

Britiske kamphelikoptre tok del i operasjonen natt til lørdag, bekrefter det britiske forsvarsdepartementet.

NATO opplyste ikke hvor helikopterangrepet fant sted, men kapteinen på det britisk krigsskipet HMS Ocean sier til BBC at to militærinstallasjoner, et radaranlegg og en væpnet veisperring nær byen Brega ble ødelagt av helikoptrene.

– Kamphelikoptrene er en voldsom ressurs. De er svært hurtige, kommer overraskende på motstanderen og har en enorm ildkraft og presisjon, forteller Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole.

– Men de er også mer sårbare for håndholdte våpen så vel som vær og føreforhold, påpeker kommandørkapteinen.

Les også: – Al Jazeera filmet vestlige bakkesoldater i Libya

Video Kamphelikoptre i Libya for første gang

VIDEO: Se kamphelikoptrene lette og angripe mål inne i Libya i ly av natten, og hør et intervju med en anonym pilot.

I forrige måned kunngjorde Storbritannia ville stasjonere fire Apache kamphelikoptre på et britisk marinefartøy utenfor den kysten av Libya. Også Frankrike har satt inn fire Tigre kamphelikoptre.

Mer brukbare

Den canadiske generalen som leder NATO-operasjonen, Charles Bouchard, sier at helikoptre er mer anvendelige for å finne og angripe mål på bakken, ikke minst kjøretøyer, som er vanskelige å oppdage fra fly i mye større høyde.

«Bruken av kamphelikoptre gir NATO-operasjonen økt fleksibilitet til å spore og gå i kamp med pro-Gaddafi-styrker som har sivile som mål og som forsøker å skjule seg i befolkede områder», heter det i erklæringen.

Raketter monteres på fransk kamphelikopter på vei mot Libya

Både Frankrike og Storbritannia har satt inn kamphelikoptre med raketter som skyts inne i Libya.

Foto: ARNAUD ROINE / Afp

NATO understreker i kunngjøringen at NATO-operasjonen foregår i overensstemmelse med FN-resolusjonen som ikke autoriserer bakkestyrker, men som har til hensikt å få slutt på alle angrep på sivile med alle nødvendige midler.

Les også: - Libya-operasjon til ut september

Nye kamper

Fire måneder etter at konflikten i Libya tok til, synes frontene i krigen å ha festnet seg. Opprørerne klarer ikke å bryte ut og gå mot Tripoli der Libyas leder Muammar Gaddafi har forskanset seg.

Opprørerne kontrollerer det østlige Libya med Benghazi som sentrum, Misrata og en fjellkjede som strekker seg fra Zintan, 150 kilometer sør for Tripoli, til grensa mot Tunisia.

Opprørere feirer å ha tatt over et område ved Zintan, Libya

Opprørere feirer å ha tatt over et område ved Zintan.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Fredag var det kamper ved Yafran i de vestlige fjellene, der opprørerne sier de erobret et veikryss, og i Misrata og Zlitan, vest for Misrata.

Kina møter opprørerne

Kina har for første gang offisielt bekreftet at de har møtt representanter for den libyske opprørsbevegelsen. Kontakten regnes som et tilbakeslag for Gaddafi.

En kinesisk diplomat møtte lederen for Libyas Nasjonale overgangsråd i Qatar fredag. Møtet skjedde etter flere avhopp den senere tiden fra Gaddafis regime.

Kinas utenriksdepartement opplyste om møtet i en knapp melding. Kinas ambassadør til Qatar, Zhang Zhiliang, hadde «utvekslet synspunkter på utviklingen i Libya» med lederen for opprørerne, Mustafa Abdel Jalil.

Møtet tas som tegn på at Kinas myndigheter ønsker å holde en linje åpen til opprørerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt