Hopp til innhold

1000 milliarder mot finanskrisa

G20-toppmøtet har vedtatt en krisepakke på 1000 millialrder dollar pakke for å redde verdensøkonomien. Vedtaket ga aksje-jubel på Europas og USAs børser.

G20-deltakerne i London
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Beløpet tilsvarer 6600 milliarder kroner, eller tre ganger det gigantiske norske Oljefondet (pr 1.1.09). Det meste av pengene skal brukes gjennom Det internasjonale pengefondet IMF og Verdensbanken.

- Bedre enn vi hadde håpet på, sa Frankrikes president Nocolas Sarkozy om konklusjonen på G20-møtet. Han var kanskje en av de største skeptikerne før møtet startet.

- Et historisk kompromiss i en helt spesiell krise, kalte Tysklands forbundskansler Angela Merkel G20-avtalen.

Tredobbelt bidrag

G20-vedtaket i ettermiddag innebærer bl.a. å tredoble tilskuddet til Det internasjonale pengefondet - til 750 milliarder dollar. I tillegg skal de ha som mål å styrke Verdensbanken med 100 milliarder dollar hvert år de neste tre årene.

Til sammen har landene på toppmøtet lovet å bruke 5000 milliarder dollar i løpet av året for å få verdensøkonomien på beina igjen. Tallene ble kjent da Gordon Brown holdt avslutningstalen på London-toppmøtet sent i ettermiddag.

Video nsps_upload_2009_4_2_18_31_35_2352.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dagsrevyen fra G20-møtet

I slutterklæringen fra toppmøtet heter det at tiltakene "vil redde eller skape millioner av arbeidsplasser som ellers hadde forsvunnet".

Mer grønt

Tiltakene er beregnet "å øke verdensøkonomiens overskudd med 4 prosent og øke farten på overgangen til en grønn økonomi". G20-landenes

sentralbanker lover å fortsette sin ekspansive politikk så lenge det er nødvendig, og å bruke alle tilgjengelige midler

Etter halvannen dags forhandlinger er det også vedtatt å innføre nye regler for lønn og bonuser i finanssektoren.

Og Europas børser tok imot avtalen med entusiasme: London-børsen stengte med en oppgang på 4,28 prosent. Paris og Frankfurt melder om kraftige hopp rett før stengetid.

Over 8000

I USA åpnet børsene optimistisk med G20-nyheten, Dow Jones økte 3,3 prosent og passerte den psykologiske 8000-grensa.

Les: Oslo Børs til værs

Målet med G20-møtet var å samle sjefene for verdens største økonomier i håp om at mer internasjonalt samarbeid skal bidra til å gjenskape den økonomiske veksten midt i finanskrisa.

Lederne for de 20 landene har også bestemt seg for å møtes minst én gang til i år, opplyser G20-vert Gordon Brown i London. De samles i New York i september.

Se Browns sluttale på G20-møtet