NRK Meny
Normal

1000 milliarder mot finanskrisa

G20-toppmøtet har vedtatt en krisepakke på 1000 millialrder dollar pakke for å redde verdensøkonomien. Vedtaket ga aksje-jubel på Europas og USAs børser.

G20-deltakerne i London
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Beløpet tilsvarer 6600 milliarder kroner, eller tre ganger det gigantiske norske Oljefondet (pr 1.1.09). Det meste av pengene skal brukes gjennom Det internasjonale pengefondet IMF og Verdensbanken.

- Bedre enn vi hadde håpet på, sa Frankrikes president Nocolas Sarkozy om konklusjonen på G20-møtet. Han var kanskje en av de største skeptikerne før møtet startet.

- Et historisk kompromiss i en helt spesiell krise, kalte Tysklands forbundskansler Angela Merkel G20-avtalen.

Tredobbelt bidrag

G20-vedtaket i ettermiddag innebærer bl.a. å tredoble tilskuddet til Det internasjonale pengefondet - til 750 milliarder dollar. I tillegg skal de ha som mål å styrke Verdensbanken med 100 milliarder dollar hvert år de neste tre årene.

Til sammen har landene på toppmøtet lovet å bruke 5000 milliarder dollar i løpet av året for å få verdensøkonomien på beina igjen. Tallene ble kjent da Gordon Brown holdt avslutningstalen på London-toppmøtet sent i ettermiddag.

Video nsps_upload_2009_4_2_18_31_35_2352.jpg

Dagsrevyen fra G20-møtet

I slutterklæringen fra toppmøtet heter det at tiltakene "vil redde eller skape millioner av arbeidsplasser som ellers hadde forsvunnet".

Mer grønt

Tiltakene er beregnet "å øke verdensøkonomiens overskudd med 4 prosent og øke farten på overgangen til en grønn økonomi". G20-landenes

sentralbanker lover å fortsette sin ekspansive politikk så lenge det er nødvendig, og å bruke alle tilgjengelige midler

Etter halvannen dags forhandlinger er det også vedtatt å innføre nye regler for lønn og bonuser i finanssektoren.

Og Europas børser tok imot avtalen med entusiasme: London-børsen stengte med en oppgang på 4,28 prosent. Paris og Frankfurt melder om kraftige hopp rett før stengetid.

Over 8000

I USA åpnet børsene optimistisk med G20-nyheten, Dow Jones økte 3,3 prosent og passerte den psykologiske 8000-grensa.

Les: Oslo Børs til værs

Målet med G20-møtet var å samle sjefene for verdens største økonomier i håp om at mer internasjonalt samarbeid skal bidra til å gjenskape den økonomiske veksten midt i finanskrisa.

Lederne for de 20 landene har også bestemt seg for å møtes minst én gang til i år, opplyser G20-vert Gordon Brown i London. De samles i New York i september.

Se Browns sluttale på G20-møtet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt