NRK Meny
Normal

Full stopp for BP

I sitt fjerde forsøk på å stoppe oljelekkasjen i Mexicogolfen, fikk BP nok en gang problemer da en minubåt satte seg fast i røret den skulle kutte over.

eremittkreps

Døde eremittkreps på stranden i Alabama. Den rødbrune oljen stammer trolig fra BP-riggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.

Foto: John David Mercer / Ap

Oljeselskapets nye plan for å stoppe det enorme oljesølet var å skjære av rørledningen som lekker på to steder, for så å forsegle røret helt.

Men en av miniubåtene som skulle utføre sagearbeidet satte seg fast i selve røret. Det skjedde etter at den hadde lykkes med å skjære over røret på ett sted og var i gang med det andre og siste kuttet.

Lekkasjen blir større

Miniubåt

En miniubåt forsøker å sage av røret som lekker olje ut i Mexicogolfen.

Foto: HO / Afp

Ubåten måtte frigjøres før arbeidet kunne fortsette og fram til det skjedde var det full stopp i den opprinnelige planen. Dermed var det nok en gang usikkert når og om BP klarer å stoppe lekkasjen.

Neste skritt vil nå være å skjære over røret en siste gang før de til slutt setter en "hette" over hullet slik at det tettes helt igjen. Før de får satt hetta over, vil imidlertid 20 prosent mer olje enn i dag lekke ut i Mexicogolfen.

død fisk

En død fisk dekket av oransjefargede oljerester på en offentlig strand på Dauphin Island, Alabama.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Oljeselskapet BP, som eier riggen som eksploderte i april i år og forårsaket oljeutslippet, har i løpet av de siste ukene gjort tre mislykkede forøk på å stanse katastrofen.

Kystvakten som leder arbeidet for å tette lekkasjen og stanse oljeutslippet fra BPs oljebrønn i Mexicogolfen, bekreftet tidligere i ettermiddag at de fikk et tilbakeslag i arbeidet med sitt hittil fjerde forsøk.

Like før klokken 22.30 klarte BP å få minubåten løs fra røret, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fatale følger

alabama

Oljeflak skylte i går inn over strendene på Dauphin Island, Alabama.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Oljen som har lekket ut fra oljeriggen «Deepwater Horizon» har ført til store ødeleggelser både i vann på land. Oljeflak har drevet i land ved kysten av Louisiana og i går nådde de første flakene Dauphin Island i delstaten Alabama.

Dersom oljeutslippet ikke stoppes, er det ikke utenkelig at oljesølet etterhvert skyller inn over både strender i Florida og på Cuba.

Strendene langs deltstaten Louisiana er tilgriset med olje, sjøfugl er døde og fiskere fått arbeidet ødelagt. Og mye av oljen som allerede er sluppet ut har ennå ikke nådd land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt