Full beredskap på grunn av uroen i Ukraina

Russland og Ukraina advarer hverandre og situasjonen er spent etter at væpnede menn har okkupert parlamentsbygningen i regionhovedstaden på Krim-halvøya.

Vakthold foran parlamentet i Simferopol

Politiet står foran parlamentsbygningen i Simferopol.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Ukrainsk politi i Simferopol

Ukrainsk politi i Simferopol. «Krim er Russland» står det på banneret noen har satt opp.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Jagerfly i det vestlige militærdistriktet er satt i kampberedskap, melder det russiske forsvarsdepartementet. 90 fly og 150.000 soldater står klare, opplyser departementet.

– Konstante flypatruljeringer gjennomføres av våre jagerfly i grenseregionen, sier departementet ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ukraina advarer Russland

Den midlertidige regjeringen i Ukraina har svart at de vil se på den minste bevegelse fra de russiske militære som en aggressiv handling.

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov appellerte til den russiske ledelsen i Svartehavsflåten som er stasjonert i Sevastopol.

– Hvilken som helst bevegelse utenfor basen, vil bli sett på som en militær aggresjon, sa han.

President Vladimir Putin har gitt ordre om en hasteøvelse for å teste beredskapen i det russiske forsvaret i det vestlige militærdistriktet, som grenser blant annet til Ukraina.

Det russiske utenriksdepartementet sa rett før i en uttalelse at Russland vil forsvare sine landsmenns rettigheter og reagere kompromissløst hvis de krenkes.

Ber folk holde seg hjemme

Samtidig varsles det at sikkerhetsstyrkene på Krim-halvøya i Ukraina står i full alarmberedskap etter at væpnede menn stormet parlamentsbygningen og regjeringskontorene i Simferopol i morgentimene torsdag. Det skriver Kyiv Post. Området rundt bygningene skal nå være avstengt.

Døren til parlamentsbygningen var blokkert med bord og stoler fra innsiden, ifølge en Reuters-korrespondent. Ifølge Interfax er det en såkalt selvforsvarsgruppe som representerer den russiske befolkningen som står bak.

I en uttalelse ber den regionale regjeringen om at deres ansatte ikke kommer på jobb torsdag.

I går var flere tusen mennesker samlet foran bygningene. Noen krevde at Ukraina skal slå seg sammen med Russland, mens andre støttet den nye regjeringen i Kiev.

Bekymring i NATO og USA

Og det er ikke bare Russland som bekymrer seg over det som skjer i Ukraina nå. Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski advarer de som har tatt kontrollen over bygningene.

– Det er ofte slik regionale konflikter begynner. Dette er et farlig spill, sier han.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen oppfordrer Russland til å forholde seg rolig og ber om at det ikke gjøres noe som kan føre til en økt spenning eller gjøre noe som kan «skape misforståelse».

Også USAs utenriksminister John Kerry advarer russerne mot å blande seg inn.

– Dette er ikke «Rocky 4», det handler ikke om øst mot vest, sier han med henvisning til de amerikanske filmene.

Kerry sier at siden russerne har protestert mot militær innblanding i Syria, Libya og andre land, er dette advarsler de bør lytte til.

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen sier hun er bekymret over det som skjer i Ukraina nå og at en splittelse av landet må unngås.

Simferopol er regionhovedstad på Krim-halvøya, et område av Ukraina der mange er orientert mot Russland og sympatien for de nye makthaverne i Kiev er liten. Den russiske Svartehavsflåten har sitt hovedkvarter i Sevastopol på halvøya.


SISTE NYTT

Siste nytt