Hopp til innhold

Regnet døde fugler i år igjen - tror mysteriet er oppklart

For andre år på rad har det regnet døde fugler over småbyen Beebe i den amerikanske delstaten Arkansas. Nå tror lokale myndigheter at de har oppklart saken.

En død rødvingetrupial

En av rødvingetrupial som døde i Beebe nyttårsaften for ett år siden.

Foto: Warren Watkins / Ap

Miljøvernarbeider

Etter massedøden av fugler nyttårsaften 2010 visste ikke myndighetene hvorfor fuglene døde. Arbeiderne som skulle rydde opp ble derfor utrustet med beskyttelsesdrakter for å unngå eventuell smitte.

Foto: Stephen B. Thornton / Ap

Som på forrige nyttårsaften begynte det også i 2011 å falle ned døde rødvingetrupialer over den lille småbyen Beebe (se kart nederst i saken) på årets siste dag.

I år var imidlertid politiet i småbyen forberedt, og la ned forbud mot bruk av fyrverkeri med en gang det begynte å falle ned døde fugler.

Det førte til at mens det i fjor døde over 1000 fugler i den lille byen, så ble antallet begrenset til rundt 100 i år.

Angrepet med vilje

Mandag 2. nyttårsdag kom det nye opplysninger i saken da det ble kjent av innbyggere i byen hadde angrepet fuglene med vilje, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge en talskvinne for Vilt- og fiskekommisjonen i Arkansas så hadde mennesker med vilje fyrt av raketter mot reirene til rødvingetrupialene to ganger i løpet av kvelden.

Rødvingetrupialen har dårlig syn, og når den får panikk så kan den fly inn i trær, bygninger og andre fugler.

Det synes dermed klart at det som var et mysterium etter fjorårets fugledød nå er oppklart, frykt og panikk som følge av fyrverkeri ligger trolig bak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Døde fugler i en bøtte

En bøtte med døde rødvingetrupialer samlet inn i Beepe, Arkansas.

Foto: Stephen B. Thornton / Ap

Mindre problem i Norge

Biolog Nils Røv er nå pensjonist, men har tidligere i en årrekke vært forsker på Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Han mener forklaringen om fyrverkeri høres sannsynlig ut. Når det gjelder Norge

– Det er ofte dagaktive fugler som blir skremt av fyrverkeri når det blir mørkt og kolliderer mot ting eller hverandre, sier Nils Røv til NRK.no.

Han mener at noe av grunnen til at det ikke er et like stort problem i Norge er at de fleste fuglene har trukket sørover på nyttårsaften.

De som er igjen i Norge opptrer heller ikke i store flokker, men fuglene kan likevel reagere på fyrverkeri.

– Jeg har selv sett i Norge at fugler blir skremt på nyttårsaften. I Trondheim har jeg sett svaner begynne å fly på midt på natten etter at de ble skremt opp, sier biolog Nils Røv til NRK.no.

Fugledød stort problem

Horndykker

Slike svarthalsdykkere døde i stor stil på parkeringsplassen i Utah i desember.

Foto: Marek Szczepanek / Wikipedia

Selv om mysteriet i Beebe nå trolig er oppklart, så har det vært flere tilfeller av døde fugler i USA den siste måneden.

I Cedar City i delstaten Utah døde mer enn 1500 ender, av arten svarthalsdykker, da de krasjlandet på en stor parkeringsplass utenfor en Wal-Mart 12. desember.

Fuglene var en del av en stor flokk som var på trekk til overvintring i Mexico.

Ansatte i Utahs avdeling for naturressurser tror at svarthalsdykkerne trodde at den store svarte parkeringsplassen var et vann og at de landet for hardt og skadet seg.

– Menneskapt infrastruktur er en enorm dødelighetsfaktor i fugleverdenen. Vi kan ikke forestille oss hvor store lidelser vi påfører dem, sier biolog Nils Røv til NRK.no.

Svarthalsdykkerne er bare i stand til å ta av og begynne å fly igjen fra vann, og de som overlevde krasjlandingen fikk derfor hjelp av frivillige til å komme seg på vingene og fortsette mot Mexico.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt