- Det er barna som først bukker under. De tåler så lite

Mellom 6 og 7 millioner barn er blant de 14 millioner mennesker som er rammet av flommen i Pakistan. Nå har sykdommer begynt å spre seg blant ofrene.

Feber og diaré har spredd seg blant ofrene for den verste flommen i Pakistan på mange tiår, opplyser myndighetene fredag.

Omtrent 14 millioner mennesker - 8 prosent av innbyggerne - og en firedel av landet er berørt av flommen, som har overveldet et land som allerede sliter med økonomiske vansker og en langvarig krig mot Taliban og Al Qaida.

– Det er barna som først bukker under

Nesten halvparten av de 14 millioner menneskene er barn, ifølge Redd Barna.

Flom i Pakistan

Flere millioner barn er ofre på grunn av flommen i Pakistan.

Foto: Jason Tanner/Redd Barna

– Jeg er sterkt bekymret. Det er barna som først bukker under. De tåler så lite. Og jo mindre de er, jo mer sårbare er de, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Så langt er rundt 1600 mennesker bekreftet omkommet; flomområdet er like stort som Norge og Sverige til sammen; og det blir varslet om mer flom mens elver på vei sørover renner over.

I Multan-området i Punjab-provinsen, som i flere dager har ligget under vann, har over 1000 barn blitt syke med betennelser i magen de siste tre dagene.

I Swat-dalen er det bekreftet et tilfelle av kolera, og det er flere mistenkte tilfeller.

Flom i Pakistan

Både barn og eldre må flykte fra vannmassene.

Foto: Jason Tanner/Redd Barna

– Vi har fått inn rapporter fra Pakistan om at mange foreldre har forlatt barna sine hos slektninger eller fremmede mens de selv dro tilbake til landsbyene sine for å berge ut eiendeler, sier Wang.

Monsunen varer i flere uker til

FN opplyser at kombinasjonen av den sparsommelige tilgangen på trygt drikkevann sammen med de usanitære forholdene i de provisoriske leirene, betyr at risikoen for sykdommer som diaré, malaria og dungue-feber er mye større enn før.

36.000 tilfeller av potensielt dødelig diaré på grunn av skittent drikkevann er rapportert så langt.

Flom i Pakistan

Det er kaos rundt de som deler ut mat og drikke i de provisoriske leirene.

Foto: Jason Tanner/Redd Barna

Flommen kalles for den verste katastrofen i det uavhengige Pakistans 63 år lange historie.

Flommene ble utløst av kraftigere monsunregn enn vanlig, og begynte nordvest i landet - i området der regjeringen kjemper mot opprørere fra Taliban og Al Qaida. Deretter rant vannet langs de store pakistanske elvene mot de tett befolkede provinsene Punjab og Sindh.

Både FN og de nasjonale myndighetene advarer mot at dammer i Sindh-provinsen står i fare for å briste de nærmeste dagene. Monsunen er varslet å vare i mange uker til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt