Frikjenner israelsk militær for aktivist-død

En israelsk domstol har avvist anklagene om at hæren handlet uaktsomt da den amerikanske fredsaktivisten Rachel Corrie ble overkjørt av en bulldoser og døde.

Cindy Corrie, Craig Corrie, Sarah Corrie

I SORG: Rachel Corries familie, er opprørt over dommen fra den israelske domstolen. Fra venstre: Rachels mor Cindy, søster Sarah og far Craig.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Den 23 år gamle amerikanske aktivisten deltok i en demonstrasjon mot rivning av en palestinsk bolig på Gazastripen i 2003 da hun ble overkjørt av den militære bulldoseren.

23-åringen ble ifølge øyenvitner ett av flere såkalte levende skjold som skulle hindre soldatene i å rive huset.

– Selvpåført ulykke

Nå har en domstol i byen Haifa nord i Israel konkludert med at bulldoserføreren ikke handlet uaktsomt.

Ifølge dommeren var Corries dødsfall «en beklagelig ulykke». Dødsfallet skal ifølge dommen ikke skyldes soldatenes uaksomhet, men at 23-åringen falt på grunn av sin «egen uansvarlige oppførsel».

– Den avdøde satt seg selv i en farlig situasjon. Hun stod foran en bulldoser på et sted hvor sjåføren ikke kunne se henne. Hun tok ikke avstand, slik en ansvarlig person ville ha gjort, sa dommer Oded Gershon.

– Hennes død er et resultat av en ulykke hun påførte seg selv, var dommerens konklusjon.

Familien opprørt

Rachel Corries familie saksøkte Israel i 2005 for forsettlig og ulovlig drap på aktivisten og for ikke å ha etterforsket saken grundig nok.

Ifølge nyhetsbyrået AFP reagerer Corries familie sterkt på tirsdagens domsslutning. De hevder at Israel har et utbredt system som beskytter sine militære.

– Vi er selvfølgelig, svært bedrøvet og opprørte over det vi hørte fra dommer Oded Gershon i dag, sa mora Cindy Corrie etter at dommeren totalt avviste påstandene om at det israelske militæet hadde handlet uaktsomt.

Familien ønsker ifølge advokaten å anke dommen.

Rachel Corrie

Pro-palestinske aktivister holder opp en plakat med bilde av den amerikanske aktivisten, som ble overkjørt av den militære bulldoseren.

Foto: Bilal Hussein / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt