Frankrike og Iran varsler reaksjoner

Frankrike varsler angrep mot det syriske regimet, dersom det kan bevises at det sto bak det antatte klorgassangrepet mot den opprørskontrollerte byen Douma. Samtidig sier Iran at Israels angrep i Syria, som drepte syv iranere, «ikke vil forbli ubesvart».

Douma

Et barn får livreddende hjelp på sykehuset i Douma etter angrepet i helgen.

Foto: Handout . / Reuters

– Et svar vil komme dersom man gikk over streken, sa regjeringens talsmann Benjamin Griveaux til radiokanalen Europe 1 tirsdag.

Talsmannen la til at president Emmanuel Macron og USAs president Donald Trump har utvekslet etterretningsinformasjon som «i teorien bekrefter bruk av kjemiske våpen».

Emmanuel Macron og Donald Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Donald Trump har utvekslet etterretningsinformasjon etter angrepet i Douma.

Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Det er totalforbud mot produksjon og lagring av kjemiske våpen. Kjemivåpenkonvensjonen pålegger også ødeleggelse av gjenværende lagre av slike våpen.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) håndhever loven og slapp inn i Syria etter kjemiske angrep i 2013.

Generaldirektør Ahmet Uzumcu i OPCW uttrykker dyp bekymring for situasjonen på organisasjonens nettsider.

Syria skal nå ha invitert OPCWs etterforskere til Douma for å undersøke hva som skjedde under angrepet, melder det statlige nyhetsbyrået SANA tirsdag.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

«En rød linje»

Frankrike har gjentatte ganger advart om at bevis på bruk av kjemiske våpen i Syria er «en rød linje» som vil føre til franske angrep mot syriske regjeringsstyrker.

Trump sa etter et møte med sine øverste militære rådgivere mandag at han i løpet av kort tid vil komme med en kunngjøring i forbindelse med det antatte kjemiske angrepet.

Det var ventet at kunngjøringen ville komme på en pressekonferanse Trump holdt sammen med sine militære rådgivere natt til tirsdag, men presidenten overrasket alle ved å snarere snakke om razziaen ved kontoret til hans personlige advokat, noe han beskrev som «et angrep på USA».

Donald Trump

Trump har varslet en kunngjøring i forbindelse med det antatte kjemiske angrepet.

Foto: JIM WATSON / AFP

Iran varsler reaksjon

Samtidig opplyser Iran tirsdag at angrepet på en syrisk flybase mandag, som drepte syv iranere, vil få konsekvenser. De mener Israel sto bak.

Ali Akbar Velayati er Ayatollah Ali Khameneis utenrikspolitiske rådgiver. Han ankom Syrias hovedstad Damaskus tirsdag.

Ali Akbar Velayati

Ali Akbar Velayati er Ayatollah Ali Khameneis utenrikspolitiske rådgiver.

Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP

Velayati sier til det statlige nyhetsbyrået IRNA at Israels angrep på en syrisk flybase «vil ikke forbli ubesvart».

Iran er en av president Bashar Assads sterkeste støttespillere og flere tusen iranske soldater har deltatt i krigen i Syria.

Peker mot Israel

Russland, Iran og Syria er overbevist om at Israel står bak angrepet mandag i den sentrale provinsen Homs.

– Det israelske angrepet på T-4 flyplassen ble utført med F15 fly som fyrte av flere raketter over libanesisk territorium, skrev det syriske nyhetsbyrået SANA mandag.

14 personer skal ha blitt drept i angrepet, syv av dem skal være iranere.

Israel har ikke kommentert anklagene, men fordømmer angrepet i Douma.

Israel sier angrepet i Douma er det siste i «en lang rekke lignende angrep ved bruk av kjemiske våpen», utført av Assad-regimet etter at det avsto fra å bruke kjemiske våpen.

OPCW

Den tyrkiske karrierediplomaten Ahmet Uzumcu på Grand Hotel i 2013. Han har siden 2010 vært generaldirektør for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som ble tildelt Nobels fredspris i 2013.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Nobelkomiteen hedret OPCW

Da president Bashar al-Assad lot våpeninspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) få slippe til i 2013, valgte Nobelkomiteen å tildele OPCW Nobels fredspris.

– Jeg tror denne tildelingen vil sette søkelyset på behovet for å få løst det syriske problemet veldig fort, sa Nobelkomiteens daværende leder Thorbjørn Jagland i 2013.

OPCW hadde da 27 eksperter i Syria.

– Det som er viktig med OPCW, er at den nå er blitt et instrument for å løse krisen i Syria med sikte på kjemiske våpen. Det kan også åpne opp for en bredere løsning på krisen i Syria, sa Jagland i 2013.

SISTE NYTT

Siste nytt