Hopp til innhold

Norge bedt om å ødelegge Syrias kjemiske våpen

WASHINGTON DC (NRK): Norge er bedt om å ødelegge Syrias kjemiske våpen i Norge. Dette blir en av de første beslutningene den nye regjeringen må ta.

FN-inspektører i Syria

FN-inspektørene i verneutstyr under arbeid i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Myndighetene er allerede i gang med å vurdere og analysere hvordan Norge kan bidra.

Etter det NRK kjenner til har USA og Russland kommet med en konkret forespørsel om å hente kjemiske våpen ut av Syria og destruere dem i Norge.

Anmodningen kom på sidelinjen av FNs toppmøte i New York forrige uke, og er også gjentatt på flere nivåer.

OPCWs hovedstad i Haag

En bil kommer til hovedkvarteret til OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) i nederlandske Haag forrige fredag før et møte om situasjonen i Syria.

Foto: Peter Dejong / AP

Sonderingen skjedde før Sikkerhetsrådet ble enige om resolusjonen, der et samlet verdenssamfunn for første gang stiller krav til Syria.

Tidsfrist på ni måneder

Regimet har en stram tidsfrist på ni måneder til å overlevere og ødelegge alle kjemiske våpen. Allerede nå er det klart at landet trenger hjelp til å kvitte seg med masseødeleggelsesvåpnene.

OPCW, FN-organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, har sendt ut en generell forespørsel til medlemslandene om hvordan de kan bidra. Amerikanerne og russerne har muntlig kommet med konkrete ønsker til Norge.

Begge land plantet ideen om at Norge ville være et passende sted fordi det er politisk stabilitet og landet har mye vann, som trengs i arbeidet med å ødelegge gassene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPCW-inspektører i Syria

OPCW-inspektører ankom et hotell i Damaskus tirsdag i denne uken.

Foto: Louai Beshari / AFP

Må levere liste lørdag

OPCW har inspektører på bakken i Syria, leder arbeidet og har ansvaret med å ødelegge Syrias arsenal.

FNs generalsekretær vil om kort tid utpeke en internasjonal koordinator, som er et politisk bindeledd mellom OPCW og FN.

En foreløpig innholdsliste er sendt til OPCW. Syria har en frist til i dag (lørdag) med å levere full innholdsfortegnelse. Den foreløpige lista gir et godt bilde av hva som fins i landet.

Innen midten av november

Norge vurderer hvordan landet kan bidra og må komme med et svar innen midten av november. Dette er en beslutning som, etter det NRK kjenner til, må tas på regjeringsplan.

Oppdraget er ikke ufarlig. Lokalisering og sikkerhet er blant spørsmålene som vurderes.

Utenlandske fagmiljøer er koblet inn for konsekvensanalyser, alt fra hvordan transporten skal skje til miljøsikkerhet rundt potensielle anlegg.

Idag er det ikke utstyr på plass i Norge til å ødelegge kjemiske våpen og det er heller ikke forsøkt her. Men både USA og Russland kan tilby løsninger. USA har nettopp flere mobile anlegg som kan fraktes til utlandet.

Inngangsbillett til Det hvite hus

Norge vil høste stor anerkjennelse om landet tar på seg et slikt oppdrag. Det styrker forespørselen at den kommer både fra Washington og Moskva.

Etter det NRK har grunn til å tro kan det også være inngangsbilletten til for eksempel Det hvite hus for en kommende statsminister.

OPCW møtes 15. november for å legge en timeplan og da må det være klart hvilke land som kan bidra med hva.

Alt kan ikke transportereres

Noen gasser og kjemikalier er så farlige at de må ødelegges i Syria. Også våpen med stridshoder vil bli destruert i landet.

Andre kategorier, som industriavfall, kan transporteres ut og det er her Norge kommer inn. Nå jobbes det med å skaffe en oversikt over hva slags stoffer det er snakk om.

Amerikanske og russiske analytikere mener store deler av beholdningen består av grunnsubstanser som ikke er ferdigblandet, og som derfor er enklere å destruere.

1000 tonn nervegass og kjemikalier

Kilder sier til NRK at den nåværende regjeringen trolig ikke vil ta en beslutning.

Verken om pengestøtte, fagfolk eller om de syriske giftstoffene skal hentes til Norge. Men det er en tradisjon for å stille opp når det ligger en FN-resolusjon til grunn og når Sikkerhetsrådet ber om det. Norge sitter også i styret til OPCW.

Inspektørene fra OPCW er på plass i Syria. Gruppa på 20 personer består av ingeniører, kjemikere og førstehjelpsarbeidere fra et titalls land. I første omgang skal de kontrollere om oversikten fra syriske myndigheter stemmer.

En annen prioritet er å gjøre produksjonsanleggene ubrukelige. Så skal de kjemiske våpnene ødelegges mens borgerkrigen fortsatt raser.

Det antas at Syria har nærmere 1000 tonn med nervegass og kjemikalier.

SISTE NYTT

Siste nytt