Hopp til innhold

Nemo er Frankrikes nye førstehund

Frankrikes nye førstehund har tatt et byks fra kennel for hjemløse til presidentpalasset.

France Europe Migrants

Nemo på offisielt oppdrag under en velkomst i Elysee Palasset. Det er kun noen få dager siden han flyttet inn hos Frankrikes nye presidentektepar.

Foto: Francois Mori / AP

Det er kun få dager siden det franske presidentekteparet adopterte to år gamle Nemo fra en kennel for hjemløse hunder. Allerede i dag stod Nemo på trappen da matfar tok imot ledere ifra Afrika og Europa.

FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT

Nigers president Mahamadou Issoufou måtte finne seg i litt mindre oppmerksomhet da han i dag kom i dag for å delta på et møte for Afrikanske og Europeiske ledere i Paris. Firbente Nemo kuppet mye av rampelyset på sitt første oppdrag for Frankrike.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

To år gamle Nemo er halvt labrador og halvt strihåret griffen pointer. Frankrikes nye førstehund er oppkalt etter kapteinen i Jules Vernes fortelling «En verdensomseiling under havet». President Macron skal være en stor fan av boken.

Litt mer avklart rolle enn matmor

I motsetning til rollen til presidentens 24 år eldre kone, Brigitte Macron, virker oppgavene til Nemo mer avklart. Da Macron vant valget virket både Emanuel og Brigitte Macron åpne for at presidentektefellen kunne innta en mer formell rolle.

Dette er det ingen tradisjon for i Frankrike og i forrige uke måtte administrasjonen ved Elysee Palasset sende ut avklaringer om hva dette kan og ikke kan innebære.

AUSTRIA-FRANCE-DIPLOMACY

Det har vært litt mer uklarhet om hvordan Brigitte Macron skal fylle sin rolle. Her under et offisielt oppdrag i Salzburg, Østerrike.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Ikke første som setter sin pot i presidentpalasset

Nemo kan derimot trygt følge i poteavtrykkene til flere hunder før han. Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP har alle franske presidenter etter krigen hatt en hund.

Charles de Gaulle hadde en corgi som var en gave fra dronning Elisabeth av Storbritannia.

Nemos forgjenger var Philae, en labrador oppkalt etter romsonden til den Europeiske Romorganisasjonen. Philae landet i 2014 som første romsonde på en komet. Hunden Philae ble gitt samme år som valp til president Hollande som en gave fra franske krigsveteraner bosatt i Monteral, Canada.

Internasjonal erfaring

Skulle Nemo trenge å rådføre seg med noen med internasjonal erfaring, kan han kanskje lene seg på Barack Obamas to hunder Bo og Sunny.

Barack Obama trekkes av hunden Bo. Med døtrene Malia og Sasha

Barack Obama holdt på falle da han sammen med døtrene Malia og Sasha viste fram Bo første gang.

Foto: Ron Edmonds / AP

De to fikk i sin tid i Det hvite hus mye presse, og kan kanskje også fortelle om den vanskelige overgangen når blitslysene slukner og oppmerksomheten avtar.

Uansett kan det hende at Nemo klarer seg helt utmerket. Han er halvt strihåret griffen pointer. Ifølge nettstedet Alle hunderaser er dette en meget intelligente rase.

SISTE NYTT

Siste nytt