Forsvarsadvokat: – Ingen bevis for at Manafort samarbeidet med russerne

WASHINGTON D.C./MOSKVA/OSLO(NRK): Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort settes i husarrest etter at han er siktet for sammensvergelse mot USA og for hvitvasking av penger. Manaforts advokat sier at siktelsen er latterlig.

– Det finnes ingen bevis for at Manafort eller Trump-kampanjen samarbeidet med russiske myndigheter, sier Manaforts forsvarsadvokat Kevin Downing.

Omfattende siktelser

Anders Magnus oppsummerer dagen fra Washington D.C.

Advokaten kom med uttalelsen utenfor en rettsbygning i Washington D.C., etter at en storjury hadde godkjent de første siktelsene i saken der påstandene om at Russland blandet seg inn i presidentvalgkampen i fjor, blir etterforsket.

Også Manaforts forretningspartner Rick Gates er siktet.

En tidligere medarbeider i Donald Trumps valgkampstab, George Papadopolous er også siktet, han har innrømmet å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Siktelsene er tatt ut av spesialetterforsker Robert Muller som leder Russlands-etterforskningen.

Les også: Tidligere Trump-medarbeider: – Har løyet om Russlands-etterforskningen

Husarrest

Ifølge amerikanske medier erklærer de to seg ikke skyldige etter siktelsene.

De settes i husarrest og får sine pass inndratt.

Kausjonen settes til 10 millioner dollar (81 millioner kroner) for Manafort og fem millioner for Gates.

– Siktelsen mot Manafort er latterlig, sier forsvarsadvokaten.

Siktelsen er på tolv punkter og dreier seg om hvitvasking av penger og sammensvergelse mot USA. Det skal dreise seg om verdier for om lag 600 millioner kroner.

Les også: CNN: De første siktelsene tatt ut i Russland-etterforskningen

– Ingenting å gjøre med presidenten

På en pressekonferanse i kveld sier president Trumps talskvinne Sarah Huckabee Sanders at det ikke finnes noen plan for å skifte ut spesialetterforsker Robert Muller.

Hun varslet også at Russlands-etterforskningen trolig snart blir avsluttet.

Talskvinnen understreket også at de nye siktelsene ikke har noe med president Trump å gjøre.

Les også: Donald Trumps presidentperiode

Laster Twitter-innhold

President Donald Trump hevder i dag at det ikke var noe samarbeid med Russland.

I Twitter-meldinger skriver han følgende: «Beklager, men dette skjedde for flere års siden, før Paul Manafort var en del av Trump-kampanjen.»

Trump spør også om hvorfor Hillary Clinton og demokratene ikke er i fokus.

Forbindelser til Russland og Ukraina

Paul Manafort

IKKE SKYLDIG: Paul Manafort settes i husarrest og må stille en stor kausjon.

Foto: Carlo Allegri / Reuters

Anklagene som nå rettes mot Paul Manafort og hans nærmeste medarbeider Rick Gates, handler i stor grad om deres arbeid for den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj og hans ukrainske og russiske støttespillere.

Janukovitsj var kjent for å ha tette bånd til Russland og russiske og russisk-vennlige oligarker.

Manafort har aldri lagt skjul på at han mot god betaling i mange år arbeidet for Janukovitsj. Men ifølge dokumenter som nettavisen Ukrainska Pravda fikk tilgang til høsten 2016 dreide det seg om kanskje opp til 100 millioner norske kroner.

Påvirke

I følge journalisten og nå medlem av det ukrainske parlamentet Sergej Lesjtsjenko var målet å påvirke den amerikanske opinionen til å være mer positiv til Janukovitsj, på bekostning av de mer vestvennlige og liberale kreftene i ukrainsk politikk.

I følge Lesjtsjenko fortsatte Manafort å arbeide for russisk-vennlige krefter i Ukraina også etter at Janukovitsj hadde måttet flykte fra landet etter skytingen på Maidan i februar 2014.

Han skal også ha hatt tette bånd til en av Russlands rikeste menn, oligarken Oleg Deripaska. Deripaska har avvist at han skal ha inngått en kontrakt med Paul Manafort for at denne skulle hjelpe til med å skape et bedre bilde av Russland i USA og Vesten.

SISTE NYTT

Siste nytt