Hopp til innhold

CNN: De første siktelsene tatt ut i Russland-etterforskningen

En storjury i USA har godkjent de første siktelsene i forbindelse med etterforskningen av russisk innblanding i fjorårets presidentvalg, melder CNN.

Robert Mueller

Spesialetterforsker Robert Mueller undersøker om president Donald Trump har prøvd å hindre etterforskningen om mulig Russland-kontakt.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Ifølge mediehuset samt nyhetsbyrået Reuters, skal storjuryen i Washington nå ha godkjent de første siktelsene i etterforskningen av mulig russisk innblanding i 2016-valget.

Storjuryen ble oppnevnt av spesialetterforsker Robert Mueller i august, og ble sett som et tegn på at den føderale etterforskningen var i ferd med å skyte fart.

Kongressen har, under ledelse av spesialetterforsker Robert Mueller, over en lengre periode gjennomført en bred Russland-etterforskning.

Det er uvisst hvem siktelsene retter seg mot, om det er en eller flere amerikanske statsborgere, eller om det er utenlandske statsborgere.

Russland-etterforskning

Spørsmålene som etterforskes er blant annet hvorvidt president Donald Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget i 2016.

Trump

Amerikansk etterretning konkluderte i januar med at Russland har blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Trump.

Foto: Win Mcnamee / AFP

Trump har gang på gang avvist anklagene og hevder han er offer for en politisk heksejakt.

– Jeg har sagt det mange ganger: En etterforskning vil bekrefte det jeg allerede vet – at det ikke har vært noe samspill mellom min kampanjestab og noen utenlandsk enhet, har Trump uttalt ifølge Reuters.

Tidligere har CNN og en rekke andre amerikanske medier skrevet at Mueller også ser på Trump sine selskapers økonomiske bånd til Russland.

I tillegg har de undersøkt Paul Manafort, som er Trumps tidligere valgkampleder, Trumps sønn, russiskkjøpte Facebook-annonser og en rekke andre ting.

Natt til lørdag ble det kjent at Facebook tvikler verktøy for å offentliggjøre hvem som står bak politiske annonser på det sosiale mediet, etter kritikk for mangel på gjennomsiktighet.

Kan siktes mandag

Siktelsene er foreløpig ikke offentliggjort, men kilder mediehuset har snakket med sier planen er å varetektsfengsle de siktede allerede mandag.

Etterforskningsleder Robert Mueller vil ikke kommentere de mulige siktelsene, som ikke er offentliggjort, skriver CNN.

Fredag ble toppadvokater som er med på etterforskningen sett på vei inn i rettssalen i DC føderale domstol, hvor en storjury sitter for å høre vitneuttalelser i Russland-etterforskningen.

Amerikansk etterretning konkluderte i januar med at Russland har blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Trump.

Kan stilles for riksrett

Målet med etterforskningen er å undersøke hva russerne gjorde og komme med tiltak for å hindre at det skjer på nytt.

Komiteene har ikke ressurser eller kompetanse til å etterforske potensielle lovbrudd, men kan gi opplysningene videre til Muellers team.

I ytterste konsekvens kan komitegranskingene føre til at presidenten stilles for riksrett hvis de mener det er bevis for at Trump var involvert i, eller var klar over Russlands forsøk på å påvirke valget. Riksrett er trolig usannsynlig under en republikansk-styrt kongress.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt