NRK Meny
Normal

Norske Kristin Lund første kvinnelige sjef for FN-styrke

Generalmajor Kristin Lund ble i New York i dag utnevnt til sjef for FN-styrken på Kypros. Det er første gang en kvinne får en slik jobb.

Intervju med Kristin Lund, ny sjef for FN-styrken på Kypros.

VIDEO: Se intervjuet med Kristin Lund.

– FN-styrkene har vært på Kypros i 40 år, men fortsatt er det slik at konflikten mellom grekere og tyrkere er til hinder for løsningen av en rekke store utfordringer, sier den nye styrkesjefen til NRK.

Hun blir utnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York i kveld.

Stolt og ydmyk

Generalmajor Kristin Lund blir sjef for FN-styrken på Kypros.

Generalmajor Kristin Lund er første kvinne som noen gang blir sjef for en FN-styrke.

Foto: Gro Holm / NRK

Kristin Lund sier til NRK at hun er kjempeglad og stolt over utnevnelsen, men at hun går til jobben med ydmykhet. Hun vet at det er spesielt at FN for første gang har utnevnt en kvinnelig styrkesjef, og at hun selv blir historisk.

Den norske generalmajoren, som blant annet har erfaring fra Afghanistan, forteller at hun ønsker å bruke sine erfaringer fra sivilt-militært samarbeid i sitt arbeid på Kypros. Hun nevner at hun i Afghanistan opprettet rene kvinnenettverk, som fungerte veldig bra der, men hun er usikker på om det vil være naturlig på Kypros.

– Jeg må bruke tid på å sette meg skikkelig inn på situasjonen på Kypros, og jeg vet at det er mange utfordringer. Men jeg vet også at det er et fantastisk flott land, sier hun.

Deler av Kypros stengt

Blant utfordringene hun kjenner til på Kypros er de mange minefeltene og det faktum at deler av øya fremdeles er stengt, snart 40 år etter den tyrkiske invasjonen og den påfølgende krigen mellom tyrkiskkyprioter og greskkyprioter.

– Det er nødvendig med en helhetlig tilnærming til problemene på Kypros. Jeg gleder meg til å møte partene der nede, det er vanskelig å ha en oppskrift på hvordan jeg vil arbeide før jeg har møtt dem, sier Kristin Lund til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt