Hopp til innhold

Forsøker å unngå nyvalg i Sverige

Den svenske regjeringen holder nå hemmelige forhandlinger med opposisjonspartiene i den borgerlige Alliansen for å unngå nyvalg.

Sveriges statsminister Stefan Löfven holder pressekonferanse

Sveriges statsminister Stefan Löfven forsøker å unngå nyvalg og partiet hans skal nå ha hemmelige forhandlinger som kan finne en løsning på regjeringskrisen i landet.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

Det får SVT opplyst i dag.

– Diskuterer praktiske spørsmål

Ifølge SVT sine kilder forhandler regjeringen nå med den borgerlige Alliansen for å finne et grunnlagt for en mindretallsregjering.

– I noen dager har partiene hatt hemmelige samtaler, men ikke på partiledernivå, sier SVTs politiske reporter Kerstin Holm.

Foreløpig skal partiene ha diskutert praktiske spørsmål knyttet til hvordan en mindretallsregjering kan styre landet og ikke politiske spørsmål.

– Det finnes veldig mange både i regjeringspartiene og blant Allians-partiene som ønsker å løse denne situasjonen uten nyvalg, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Göteborg og sosialdemokrat, Ulf Bjereld til Sveriges Radio.

Men planen om å skrive ut nyvalg, en beslutning som må tas 30. desember, ligger fast.

– Vi jobber for fullt med den planen, sier pressetalsmann Erik Nises ved statsministerens kontor til nyhetsbyrået TT.

Om den politiske situasjonen i Sverige

Video: Regjeringspartiene har litt over en uke på seg å finne en løsning, hvis ikke blir det nyvalg den 22. mars.

Diskuterer regelendringer

– Hvis de finner en løsning så kan Löfven den 30. desember bestemme som for ikke å utlyse nyvalg, sier Holm.

Etter planen skal det holdes nyvalg i Sverige 22. mars etter at Riksdagen tidligere i desember stemte ned den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Ifølge SVT diskuterer partene nå en regelendring som vil kunne gjøre det mulig for en minoritetsregjering å få et budsjett vedtatt i Riksdagen. Det skal være snakk om mulighetene for hvordan Löfven sin regjering skal kunne styre på Alliansens budsjett i 2015 for så å få gjennomslag for sitt eget de neste årene.

– Det som er mulig er at Allianse-partiene ikke legger frem flere felles budsjettforslag, slik de tidligere har annonsert. For da kan Löfven ha bedre mulighet til å forhandle gjennom sine forslag i fremtiden, sier Bjerled.

Leder på meningsmålingene

En ny meningsmåling viser at de tre rødgrønne partiene i Sverige fortsatt har et forsprang på den borgerlige Alliansen.

De rødgrønne får til sammen 44,3 prosents oppslutning (+1,6 prosentpoeng) på målingen, mens Alliansen får 40 prosent (-0,9 prosentpoeng), viser Sifo-målingen som er publisert i Göteborgs-Posten og Svenska Dagbladet mandag.

Sverigedemokraterna (SD) øker noe og får 12,9 prosents oppslutning (+0,8 prosentpoeng), ifølge målingen.

Partiet bidro tidligere i desember til at den rødgrønne regjeringens budsjettforslag ble stemt ned, noe som førte til at statsminister Löfven besluttet å skrive ut nyvalg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.