Hopp til innhold

Forsøker å gjenoppta evakueringen fra Aleppo

Partene er enige om å gjenoppta evakueringen fra Øst-Aleppo og fire opprørskontrollerte byer, etter at operasjonen brøt sammen i går.

Aleppo

Opprørere og sivile ventet på å bli evakuert fredag.

Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

Det bekrefter både kilder i den syriske regjeringen, Hizbollah-militsen og eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Fredag ble evakueringen stanset etter meldinger om eksplosjoner, skudd og forsøk på å smugle fanger ut av byen sammen med sivile som ble evakuert.

Motstridende meldinger

Syria-barn

Et barn venter på å bli evakuert fra Øst-Aleppo fredag.

Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

Det er uklart hvor mange som fortsatt er igjen i den tidligere opprørskontrollerte enklaven i Øst-Aleppo, anslagene varierer fra 15.000 til 40.000 sivile i tillegg til rundt 6000 opprørssoldater.

Det kommer også motstridende meldinger om hvor mange som er evakuert så langt. Syria og Russland sier over 9000 mennesker, rundt halvparten av dem opprørere, er evakuert.

Fire andre byer

En viktig premiss for å få på plass en ny avtale om evakuering, har vært at det også igangsettes evakuering av de sjiamuslimske byene Foua og Kfarya, ifølge en statlig syrisk TV-kanal.

Eksilgruppen SOHR sier det kan bli snakk om å evakuere så mange som 4000 mennesker fra disse byene i dag, ifølge AP.

I tillegg er partene enige om å starte evakuering av enkelte innbyggere i Zabadani og Madaya, ifølge Reuters' regjeringskilde. Disse to byene er beleiret av regjeringsvennlige styrker.

Det er uklart hvor god kontroll opprørerne har i Øst-Aleppo etter at evakueringen startet. Russland hevdet fredag at president Bashar al-Assads styrker hadde tatt tilbake kontrollen, men det kom samtidig meldinger om nye sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere.

Syria

SISTE NYTT

Siste nytt