Hopp til innhold

Den nye koronavirusvarianten oppdaget i Belgia

EU stanser all flytrafikk til og fra den sørlige delen av Afrika for å hindre spredningen av en ny virusvariant. I Belgia er ett tilfelle av den nye varianten allerede oppdaget.

Koronavirus, illustrasjon

Den nye virusvarianten har mange mutasjoner på proteinpiggene, som mange vaksiner er rettet mot.

Illustrasjon: CDC

Belgiske helsemyndigheter bekreftet fredag ettermiddag at det første tilfellet av varianten som ble oppdaget i Sør-Afrika er funnet i Belgia.

Den belgiske virologen Marc Van Ranst opplyser at personen som er smittet kom tilbake til Belgia fra Egypt 11.november og startet å utvikle symptomer vel 10 dager senere.

Vedkommende skal ha vært uvaksinert.

Twittermelding fra den belgiske virologen Marc Van Ranst. Skjermdump tatt 26. november.

Skjermdump fra Twitter tatt kl. 17.20 fredag.

Land henger seg på flyforbud

Medlemslandene i EU har blitt enige om et midlertidig opphold i flytrafikken fra flere land i det sørlige Afrika, opplyser det slovenske presidentskapet i unionen.

En komite med helseeksperter fra alle 27 medlemsland er enige om å iverksette midlertidige reiserestriksjoner for alle reisende fra det sørlige Afrika til EU.

Restriksjonene gjelder i første omgang for Sør-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozabique, Namibia og Zimbabwe, skriver Reuters.

Sørafrikanske forskere informerte på torsdag at de har påvist en ny variant av koronaviruset med et uvanlig høyt antall mutasjoner. Varianten har foreløpig betegnelsen B.1.1.529.

Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland og Danmark har bestemt at de innfører innreiseforbud for de fleste reisende fra Sør-Afrika og ett eller flere naboland.

Det italienske innreiseforbudet gjelder for alle som har besøkt landene Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho og Eswati de siste 14 dagene.

Danmark på sin side forbyr alle reiser til Sør-Afrika og de omliggende landene som ikke er helt nødvendige, for å hindre spredningen av den nye varianten.

Også britiske myndigheter har bestemt seg for å stoppe alle flyginger fra Sør-Afrika og fem av de samme landene.

Fra fredag klokka 12 får fly fra disse landene ikke lov til å lande i Storbritannia.

– Mer data er nødvendig, men vi tar forholdsregler nå, skriver helseminister Sajid Javid på Twitter.

@sajidjavid/Twitter

Skjermdump fra Twitter tatt kl. 23.00 torsdag.

Britiske helsemyndigheter mener virusvarianten er den mest «betydningsfulle» som er oppdaget siden starten av pandemien i 2020.

Det er allerede satt i gang forskning for å finne mer ut om hvordan varianten smitter, hvor alvorlig den er og hvordan vaksinen fungerer, skriver BBC.

WHO advarer mot flyforbud

Verdens helseorganisasjon mener det ikke er noen grunn til å reagere med flynekt og innreiseforbud.

Slike tiltak må være samstemte og basert på vitenskap og konsekvensanalyser og anbefalinger fra WHO bør ligge til grunn, mener FN-organisasjonen.

Dette selv om WHO mener det er stor grunn for bekymring når det gjelder den nyoppdagede virusvarianten og at de allerede er i gang med å undersøke hvor farlig den er og hvordan den smitter.

Første tilfelle påvist i Israel

Flere land reagerer likevel som de europeiske.

Israel har kunngjort at de forbyr innreiser fra de fleste land i Afrika.

Fredag morgen meldte helsemyndighetene at det første tilfellet med den nye varianten er påvist i landet.

– Varianten ble oppdaget i en person som nylig kom tilbake fra Malawi. Ytterligere to personer som har kommet fra utlandet er i karantene, sier Israels helsedepartement i en uttalelse.

Den israelske statsministeren mener landet er svært nær en ny unntakstilstand.

Varianten er også påvist hos en person i Hongkong, som nylig hadde vært på reise i Sør-Afrika. Nå innfører regjeringen der innreiseforbud fra åtte afrikanske land.

Unntaket er egne hongkong-borgere, som får egne regler.

Også helseministeren i Singapore sier at personer som nylig har vært i Sør-Afrika eller i nabolandene, vil bli nektet innreise, melder Reuters.

Japanske myndigheter opplyser at også de strammer inn grensekontrollen på reisende fra Afrika. Det samme gjør land som Filippinene, Marokko, Saudi-Arabia og Bahrain.

Har påvist ny variant

Sørafrikanske myndigheter holdt torsdag en hastig pressebrifing om det nye virusfunnet.

– Dessverre har vi oppdaget en ny variant som gir grunn til bekymring, sa virolog Tulio de Oliveira. Han er del av en gruppe forskere som har studert den nye varianten.

Varianten, som kalles B.1.1.529, har 32 mutasjoner i de såkalte «piggene» på viruset. Det er et uvanlig høyt antall i forhold til andre påviste varianter.

– Dette fører dessverre til en oppblomstring av smitte, sa de Olivera.

En ung kvinne får vaksine mot koronaviruset i en fattig bydel i Johannesburg. 21, oktober.

En ung kvinne får vaksine mot koronaviruset i en fattig bydel nær Johannesburg.

Foto: Denis Farrell / AP

– Gir grunn til alvorlig bekymring

Den nye virusvarianten ble først påvist i Botswana 11. november, ifølge The Guardian.

Tre dager senere ble de første tilfellene oppdaget i Sør-Afrika.

Onsdag ble det registrert over 1200 daglige smittetilfeller i Sør-Afrika, i forhold til 100 tidligere denne måneden, ifølge AFP.

Forskerteamet til de Olivera har funnet den nye virusvarianten i 77 prøver de har analysert i provinsen Gauteng, hvor hovedstaden Pretoria ligger. Prøvene ble samlet inn mellom 12. og 20. november.

Nå jobber teamet med å analysere flere hundre andre prøver.

– Denne nye varianten, B. 1.1.529, ser ut til å spre seg veldig raskt, skriver Tulio de Oliveira på Twitter.

@Tuliodna/Twitter

Skjermdump fra Twitter tatt kl. 23.00 torsdag.

– Den fulle betydningen av funnet vi har gjort er fortsatt usikker. Men vaksinene er fortsatt det viktigste verktøyet vi har for å beskytte mot sykdom, understreket den sørafrikanske forskeren.

Tester vaksinen

Det tyske farmasiselskapet BioNTech, som utviklet en av de første koronavaksinene sammen med amerikanske Pfizer, opplyser at de allerede er i gang med å undersøke om deres vaksine hjelper mot B. 1.1.529 eller om de må justere den.

Resultatene fra BioNTech vil være klare senest om to uker.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener den nye varianten kan utkonkurrere delta-varianten.

Han påpeker at det spesielle er tallet på mutasjoner, der ti av dem påvirker bindingsstedet på piggproteinet på viruset. Jo større endringer på piggproteinet, jo mer øker bekymring for vaksineeffekten.

– Det kan bli vanskelig for antistoff å feste seg, og derfor er man bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier han.

Innfører ikke strengere tiltak

Sør-Afrika er sterkt kritisk til at Storbritannia så raskt innførte fly- og innreiseforbud fra seks afrikanske land.

Den sørafrikanske utenriksministeren Naledi Pandor kaller avgjørelsen forhastet.

Før den nye varianten ble påvist advarte sørafrikanske myndigheter om en potensiell fjerde smittebølge. Men helseministeren sa torsdag at det ennå er for tidlig å vurdere strengere tiltak som følge av den nye varianten.

En liste med mutasjoner i B.1.1.529.

En liste med mutasjoner i B. 1.1.529.

Foto: Github
Naledi Pandor

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor mener avgjørelsen om å nekte sørafrikanere innreise til Storbritannia, er forhastet. Både turistnæringa og næringslivet kan lide tap som følge av dette, mener Pandor.

Foto: Eduardo Munoz / AP

Hastemøte med WHO

Fredag var representanter og forskere fra Sør-Afrika i et hastemøte med Verdens helseorganisasjon (WHO).

Der vil den nye varianten trolig få et gresk navn, på lik linje med andre, foregående variantene.

Følg utviklingen i NRKs nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt