Her er listen over land som får nye karanteneregler

Regjeringen innfører karantene for alle som kommer fra flere land i Afrika, som følge av den nye virusvarianten som har fått navnet omikron. Flere land stenger nå grensene.

undefined

Nå blir det nye restriksjoner på innreise fra afrikanske land til Norge.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTBFoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Ingen av disse landene har flyginger som går direkte til Norge. Men alle som kommer fra disse landene må i karantene, slik at vi kan få kontroll på at de ikke tar meg seg smitte, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Ifølge opplysninger NRK har fått fra Statsministerens kontor, er dette landene som er omfattet av de nye karantenebestemmelsene:

  • Sør-Afrika
  • Namibia
  • Zimbabwe
  • Botswana
  • Lesotho
  • Eswatini
  • Malawi
  • Mosambik

UD fraråder nå reiser til disse landene som ikke er strengt nødvendig, i første omgang i to uker.

Tiltakene gjelder fra midnatt natt til lørdag 27. november.

Karantenehotell

Beslutningen om nye karanteneregler ble tatt i ettermiddag.

Bakgrunnen er den nye virusvarianten som er oppdaget i Sør-Afrika og flere andre land.

– Det betyr at du må på karantenehotell, og så er det opplegg for at du kan teste deg for å slå fast at du ikke har smitte, sier Støre.

– Dette må vi gjøre for å begrense og forsinke spredning av denne varianten.

– Det er viktig for den tryggheten vi skal ha i Norge, sier han.

Dette er umiddelbare tiltak som nå blir satt inn som følge av den nye virusvarianten.

– Negativ utvikling

De nye rådene er basert på råd og anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI.

– Vi må forsinke og begrense at virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika sprer seg til Norge. Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

– Nå ser vi en negativ utvikling i pandemien. Helsemyndighetenes mål er å forsinke utbredelsen i Norge. Regjeringen innfører derfor målrettede innreisetiltak for å begrense importsmitte fra disse landene i det sørlige Afrika. Det betyr økt kontroll på grensen og pliktig karantenehotell for reisende fra de aktuelle landene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

EU med innreiserestriksjoner

Medlemslandene i EU har blitt enige om et midlertidig opphold i flytrafikken fra flere land i det sørlige Afrika, opplyser det slovenske presidentskapet i unionen.

En komite med helseeksperter fra alle 27 medlemsland er enige om å iverksette midlertidige reiserestriksjoner for alle reisende fra det sørlige Afrika til EU.

Også britiske myndigheter har bestemt seg for å stoppe alle flyginger fra Sør-Afrika og fem av de samme landene.

Fra fredag klokka 12 får fly fra disse landene ikke lov til å lande i Storbritannia.

En helsearbeider snakker med en mann i en bil som skal ta koronatest i Antwerpen i Belgia. Landet har igjen strammet inn på koronatiltakene.

En helsearbeider snakker med en mann i en bil som skal ta koronatest i Antwerpen i Belgia. Landet har igjen innført strengere koronatiltak.

Foto: Virginia Mayo / AP

Påvist for første gang i Europa

Belgia bekreftet fredag et tilfelle av den nye virusvarianten fra Sør-Afrika i landet, ifølge AFP.

Dette er det første tilfelle av varianten som er registrert i Europa.

Belgia har i likhet med flere andre land innført innreiseforbud fra Sør-Afrika på grunn av varianten.

Flere land stenger grensene

Australia, USA, Canada, Brasil og Guatamala har også valgt å stenge grensene for reisende fra Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mosambik og Malawi. USA og Canada gjør unntak for sine statsborgere som kommer hjem fra disse landene.

Brasil stenger grensen for reisende fra seks land, ifølge president Jair Bolsonaros stabssjef.

– Vi skal beskytte brasilianere i denne nye fasen av pandemien i dette landet, skriver Ciro Nogueira på Twitter og opplyser at ordningen blir offentliggjort lørdag og trer i kraft mandag.

Midtøsten

Saudi-Arabia er ett av landene i Midtøsten og Nord-Afrika som fredag innførte reiserestriksjoner, som følge av den nye virusvarianten, omikron.

Det statlige nyhetsbyrået WAM melder at innreiseforbudet i Emiratene trer i kraft mandag og gjelder alle flyselskap og også passasjerer som mellomlander.

Advarer mot reiserestriksjoner

Det vil ta flere uker før man forstår den nye koronavarianten, sier Verdens helseorganisasjon (WHO) i en uttalelse fredag. De advarer mot en rask innføring av reiserestriksjoner, skriver NTB.

– WHO anbefaler at land fortsetter å føre en risikobasert og vitenskapelig politikk når man innfører reisebegrensninger, sier talsmann Christian Lindmeier.

Vaksineprodusenten Biontech/Pfizer mener man vil få data om hvor mye varianten påvirker vaksinenes effekt i løpet av et par uker.

Sørafrikanske helsemyndigheter mener varianten har ført til en stor smitteøkning i landet, særlig rundt storbyene Johannesburg og Pretoria.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 18.01.2022
66 344
Smittede siste 7 dager
238
Innlagte
1 383
Døde
4 301 660
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste meldinger