Hopp til innhold

Erklærer full krig mot Boko Haram

Afrikanske statsledere kom i dag til enighet om en samlet aksjon mot islamistgruppen som holder over 200 skolejenter fanget.

Francois Hollande og Goodluck Jonathan

François Hollande og Goodluck Jonathan har i dag hatt samtaler om situasjonen i Nigeria.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

Flere afrikanske statsledere, deriblant Nigerias president Goodluck Jonathan, har i dag vært samlet til et toppmøte i Paris.

Frankrikes president François Hollande var initiativtaker og vert for møtet hvor krisen rundt islamistgruppen Boko Haram var tema.

Boko Haram har i over en måned holdt over 200 skolejenter fanget.

– Al Qaida-styrt operasjon

Hollande sa på dagens møte at han mener opprørsgruppen ikke bare utgjør en trussel internt i Nigeria.

– Boko Haram utgjør en stor trussel for hele Vest-Afrika og Sentral-Afrika. Vi har også fått bekreftet at de har bånd til Al Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) og andre terrororganisasjoner, sier Hollande.

– Vi har sett hva denne organisasjonen er i stand til. Når mer enn 200 jenter holdes fanget under barbariske forhold og risikerer å selges som slaver, er ikke tiden inne for spørsmål, men handling, sier Hollande.

Også Nigerias president Jonathan mener det nå ikke er tvil om at det pågår en Al Qaida-styrt operasjon i Vest-Afrika.

– Uten at de vestafrikanske landene går sammen, vil vi aldri klare å knuse disse terroristene, sier Jonathan.

Den franske presidenten sier informasjonsutveksling, koordinering og grensekontroll må på plass snarest for å komme problemet til livs.

Vil ha full krig

Ifølge Hollande ble de afrikanske statslederne, samt representanter fra EU og USA enige om en handlingsplan mot Boko Haram nå i ettermiddag.

– Regjeringene i regionen er nå enige om en felles innsats og om å gå til full krig mot Boko Haram, sier Tsjads president Idriss Déby og får støtte fra Kameruns president Paul Biya:

– Vi er her for å erklære krig mot Boko Haram.

Ifølge en diplomatkilde vil trolig Nigeria slutte seg til å bringe Boko Haram-krisen inn for FNs sikkerhetsråd. Jonathan og hans regjering vært tilbakeholdne med å be om hjelp fra FN i kampen mot gruppen.

President Jonathan Goodluck har sagt at det ikke er aktuelt å utveksle fanger mot skolejentene, men representanter for regjeringen skal være villige til å diskutere med gruppen, ifølge den britiske Afrikaministeren Mark Simmonds.

Goodluck Jonathan sier han og hans regjering er fullt forpliktet til å finne de gjenværende drøyt 200 jentene som fremdeles holdes fanget av Boko Haram.

Presidenten har fått sterk kritikk for ikke å ha reagert raskt nok på kidnappingen som sjokkerer en hel verden.

SISTE NYTT

Siste nytt