Sterkt mot Irak-krigen

President George W. Bush gjorde en alvorlig feil da han invaderte Irak, sa avdøde president Gerald Ford i et intervju som ikke skulle offentliggjøres før etter hans død.

Gerald R. Ford
Foto: HO / REUTERS

Ford døde i sitt hjem i California tirsdag 93 år gammel.

I et intervju med den kjente Washington Post-journalisten Bob Woodward i 2004 sa han at han ikke ville ha gått til krig mot Irak basert på den informasjonen som var gjort offentlig.

– Jeg tror ikke jeg ville ha gått til krig mot Irak. Jeg ville maksimert vår innsats gjennom sanksjoner, restriksjoner, hva som helst, for å finne et annet svar, sier Ford til Woodward i intervjuet.

Gerald R. Ford
Foto: David Hume Kennerly / AP

- En stor feil

Woodward skriver at Ford valgte å holde kritikken av invasjonen for seg selv.

– Rumsfeld og Cheney og presidenten gjorde en stor feil da de rettferdiggjorde behovet for å gå til krig i Irak. De la vekt på masseødeleggelsesvåpen, sa Ford i intervjuet med Woodward.

– Jeg har aldri offentlig sagt at jeg mente det var en tabbe, men jeg følte sterkt at det var feil av dem å rettferdiggjøre krigen på den måten, sier Ford.

Visepresident Dick Cheney og nylig avtroppede forsvarsminister Donald Rumsfeld hadde sentrale posisjoner i Ford-administrasjonen.

Ford sier videre i intervjuet at han har sans for Bush-administrasjonens «teori» om å spre demokrati i verden, men sier at USA ikke bør farte verden rundt «for å frigjøre folk, så sant det ikke har direkte relevans for vår egen sikkerhet». 

The National Cathedral i Washington
Foto: LAWRENCE JACKSON / AP

Statsbegravelse

Den tidligere presidenten vil få statsbegravelse. Han skal hylles med gudstjenester og seremonier i California og Washington før han begraves i sitt barndomshjem i Grand Rapids i Michigan.

Fredag holdes det en privat begravelse for familie og nære venner i Palm Desert i California der han bodde de siste 30 årene.

Lørdag blir han brakt til Washington der statsbegravelsen finner sted. Han vil ligge på lit der parade i rotunden i Kongressen.

Gerald Ford er død

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt