Hopp til innhold

Forbudt på Italienske skoler

– Brudd på barnas rettigheter, sier Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Krusifiks

BRUDD PÅ MENNESKERETTIGHETENE: Italienske skoler kan ikke lenger ha krusifikser i klasserommene.

Foto: Luis Benavides / Scanpix/AP

Den Europeiske menneskerettsdomstolen begrunner kjennelsen med at et krusifiks i italienske klasserom bryter mot en hver forelders rett til å utdanne sine barn slik de selv ønsker, og ethvert barns rett til selv å kunne velge sin religion.

På toppen av det hele får den italienske moren, Soile Lautsi, som meldte saken til domstolen, en oppreisning på rundt 42 000 kroner for tort og svie.

Katolikkene raser

Dommen har, ifølge BBC , fått innbyggerne i en av verdens katolske høyborger til å rase.

Én av motstanderne av loven, utdanningsmininster Mariastella Gelmini, sier loven er direkte strid med italiensk kultur ettersom hun mener krusifikset må ses som et symbol på italiensk tradisjon.

Andre har kalt avgjørelsen skammelig, mens Vatikanet har valgt ikke å kommentere krusifiksforbudet før de har satt seg ordentlig inn i dommen.

Mer bråk

Det er ikke første gang det har blitt bråk rundt krusifikser på italienske skoler.

Da den muslimske lederen Adel Smith tok til orde for at den muslimske halvmånen skulle henges opp sammen med krusifikser i klasserommene der hans barn gikk på skolen, tok det ikke lang tid før kritikerne ga lyd fra seg.

– Du kan ikke fjerne et symbol på de religiøse og kulturelle verdiene til et folk bare fordi det kan fornærme noen, sa kardinal Ersilio Tonini til BBC .

Medhold i retten

Smith fikk imidlertid medhold fra dommeren i byen L'Aquila ga imidlertid Smith rett, og avga kjennelse om at krusifksene var et tegn på at myndighetene ønsket å sette katolisismen i universets sentrum til forkleinelse for andre religioner.

– Det er uakseptabelt at en dommer skal sette strek over en tusen år gammel historie, sa arbeidsminister Roberto Maroni.

Justisministeren svarte med å love en gjennomgang av dommen for å se om den stred mot den italienske grunnloven.