Hopp til innhold

– Hvis Ukraina taper krigen, kommer Putin til å angripe oss igjen

Da Russland invaderte Georgia for 14 år siden tok Zhana Sirbiladze et valg. Hun ville aldri snakke russisk igjen. Nå forbereder hun seg på et nytt russisk angrep.

Zhana sitter i sofaen

Krigen i Ukraina har gjort Zhana Sirbiladze (32) redd for at Russland også kommer til å angripe Georgia.

Foto: Nadir Alam / nrk

Vennene fra den gang er borte. Det samme er språket og TV-vanene. Etter at Russland angrep Georgia i 2008 forandret alt seg.

Zhana Sirbiladze (32) står på kjøkkenet sitt i hovedstaden Tbilisi og lager kaffe. I stua leker ektemannen med sønnen på snart ett år. Men livet for den lille familien endret seg etter at Russland angrep Ukraina 24. februar.

Zhana mener framtida for hjemlandet Georgia står på spill.

– På en skala fra 1–10 er jeg på 10 når det gjelder å være bekymra. Vi er et lite land og vi kommer ikke til å klare å forsvare oss.

Invasjonen av Ukraina kom som et sjokk. Ved å gå til krig har Putin vist at han ikke har noen grense, mener Zhana.

Giorgi Kopaleishvili, Zhana Sirbiladze og sønnen Luka.

Pappa Giorgi Kopaleishvili og mamma Zhana Sirbiladze selger bilen sin for å ha kontanter i tilfellet de må evakuere sønnen Luka ut av Georgia. Russlands krig i Ukraina, har gjort at foreldrene er redde for at landet deres også blir angrepet.

Foto: kari skeie / nrk

Hjembyen ble bombet

Hun har opplevd krig før. Da Zhana var 17 år gikk russiske styrker inn i Georgia. Hjembyen Gori ble bombet.

Krigen i 2008 varte i fem dager og handlet om hvem som skulle ha kontrollen over det georgiske landområdet Sør-Ossetia. Flere hundre mennesker mistet livet.

Nå har minnene og traumene fra den gang, kommet tilbake.

– Jeg husker lyden av bomber og fly som fløy lavt over huset mitt. Jeg husker at folk skrek. En av mine beste venner, som var 16 år, ble drept.

En kvinner sitter foran en bombet boligblokk i Gori i 2008

I august 2008 gikk russiske styrker inn i Georgia. Denne kvinnen ble skadet etter at en boligblokk i byen Gori ble bombet av russiske fly.

Foto: GEORGE ABDALADZE / AP

Selger bilen og vil lære å forsvare seg

Krigen i Ukraina, har fått Zhana og ektemannen til å legge en plan. Hvis noe skjer, vil de være forberedt.

– Vi kommer til å trenge kontanter hvis det skulle skje noe, sier Zhana. Derfor vil vi selge den ene bilen vår. Da kan vi få evakuert sønnen vår og mine foreldre. Mannen min og jeg kommer ikke til å dra noen steder.

Zhana har sett hvordan vanlige ukrainere fikk militærtrening i forkant av krigen. Nå vil hun gjøre det hun kan for å forberede seg.

– Mannen min spiller ofte paintball og airsoft. Jeg har bestemt meg for å bli med neste gang. Jeg vil få et inntrykk av hvordan en kamp foregår.

Gergeti kirke

Georgia er et fjelland. Kirka Gergeti ble bygget på 1300-tallet og ligger 2170 meter over havet. Et yndet mål for turister.

Russiske turister i Tbilisi

Turismen er viktig for Georgia. I 2019 besøkte 9,3 millioner turister landet. De aller fleste kommer fra nabolandene Aserbajdsjan, Russland, Armenia, Tyrkia og Iran. Her er en gruppe russiske turister i gamlebyen i hovedstaden Tbilisi.

En kvinne bærer en bøtte med vindruer

Georgia er et av verdens eldste vinland. De tidligste arkeologiske funnene for vinproduksjon er funnet her og dateres til 6000 år f.kr. Det er kartlagt over 500 ulike druesorter i landet, ifølge Vinmonopolet.

Nekter å snakke russisk

Georgia er så langt øst man kan komme i Europa. Mye av landet ligger i fjellområdet Kaukasus.

Men forholdet til den store naboen i nord har gjennom tidene vært problematisk.

I dag kontrollerer Russland både Sør-Ossetia, men også republikken Abkhasia. Til sammen rundt 20 prosent av Georgias territorium.

Russland har også anerkjent begge provinsene som uavhengige stater. Anerkjennelsen er fordømt av Georgia og en rekke vestlige land.

For Zhana ble krigen i 2008 ødeleggende for forholdet hennes til Russland og russere.

– Jeg pleide å se på russisk TV og jeg kunne snakke russisk, men etter krigen sa jeg til foreldrene mine at jeg aldri ville si et ord på russisk igjen. I dag kan jeg ikke lengre språket.

Hun synes også det er vanskelig å omgås vanlige russere. Putin kunne ikke invadert Ukraina uten støtte fra folket sitt. De har tross alt valgt ham til president fire ganger, sier Zhana.

Georgia vil inn i Nato og EU

Både Ukraina og Georgia ble selvstendige stater etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

De siste årene har begge land jobbet for å bli medlem av Nato og EU, uten å lykkes.

– Dette er enhver georgiers drøm. Det vil gi oss sikkerhet og mulighet til å utvikle oss. Nato vil gi oss sikkerhet. EU kan være med på å utvikle rettssystemet og demokratiet vårt, sier Zhana.

Et stort flertall av georgierne støtter medlemskap både i EU og Nato. I en ny undersøkelse sier 81 prosent av de spurte ja til EU, 71 prosent mener Georgia også bør bli medlem av Nato. Støtten har økt etter at Russland angrep Ukraina.

I mars i år søkte landet formelt om EU-medlemskap.

Kvinne selger ukrainske flagg på gata i Tbilisi

Støtten til ukrainerne er stor i Georgia. Flagg og andre symboler til støtte for Ukraina er å finne overalt i den georgiske hovedstaden, Tbilisi. Her selges flagg, sløyfebånd og munnbind i gult og blått.

Foto: kari skeie / nrk

Støtter ikke sanksjonene mot Russland

Det har vært flere store demonstrasjoner i Georgia mot den russiske invasjonen. Dagen etter invasjonen demonstrerte 30.000 i hovedstaden. Protestene har også handlet om at mange georgiere er misfornøyd med egen regjering. Årsaken er at landet ikke har sluttet seg til de internasjonale sanksjonene mot Russland.

Den georgiske statsministeren, Irakli Garibasjvili, har sagt at det vil skade landets interesser.

Georgia er i stor grad avhengig av nabolandet økonomisk, viser en rapport fra Transparency International. Over halvparten av vinen som selges til utlandet, går til Russland. Georgia kjøper også nesten all hveten sin fra Russland, som også er en viktig leverandør av gass.

Georgia Ukraine Tensions

Samme dag som Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, samlet folk i Georgia seg i protest mot krigen. Her holder en kvinne det ukrainske flagget i hovedstaden Tbilisi.

Foto: Shakh Aivazov / AP

Vil ikke ha fred for enhver pris

Tilbake i leiligheten til Zhana. Når hun serverer kaffe, kommer sløyfebåndet rundt håndleddet til synet. Det er blått og gult. Fargene til det ukrainske flagget. For henne er ukrainernes kamp mot Russland også georgiernes kamp.

– Hvis Ukraina taper krigen, kommer Putin til å angripe oss igjen.

For Zhana og ektemann Giorgi Kopaleishvili er det avgjørende at Ukraina vinner krigen. De vil ikke at sønnen skal vokse opp i et land styrt av Russland. Giorgi tror Putin prøver å reetablere Sovjetunionen.

– Jeg mener at Ukraina kjemper for alle de postsovjetiske landene. I dag slåss rundt 3000 georgiere i Ukraina fordi dette også er vår krig. Hvis Ukraina vinner denne krigen, blir det også Georgias seier.

Zhana håper at det ikke blir krig. Men hun vil heller ikke fred for enhver pris.

– Jeg vil ikke ha krig, men jeg vil heller ikke ha fred under Russland. Derfor er jeg bekymra.

SISTE NYTT

Siste nytt