FNs sikkerhetsråd ber om ny våpenhvile mellom Israel og Hamas

FNs sikkerhetsråd ber lørdag om reetablering av våpenhvile mellom Israel og Hamas. Toppmøtet i FN er svært bekymret for de sivile.

Brann i Gaza

En palestinsk brannmann fortviler i kampen mot enorme flammer etter at lagerhus ble truffet av israelske granater ikke langt fra grensen til Israel på Gazastripen.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Medlemmene av sikkerhetsrådet oppfordrer til avspenning av situasjonen, gjenopprettelse av ro og umiddelbar reetablering av våpenhvilen fra november 2012, uttaler FNs sikkerhetsråd lørdag kveld.

Sikkerhetsrådet sier de er svært bekymret for de sivile på begge sider av konflikten mellom Israel og Hamas.

– Sikkerhetsrådet ber partene om å respektere folkeretten ved å beskytte sivile mot vold og angrep, sa ambassadør Eugène-Richard Gasana fra Rwanda som for tiden har formannskapet i sikkerhetsrådet da oppfordringen ble kunngjort.

Uttalelsen kommer etter at et enstemmig sikkerhetsråd har stilt seg bak den.

Tidligere har både USAs president Barack Obama, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Storbritannias utenriksminister William Hague tatt til orde for umiddelbar våpenhvile.

Les også: Obama vil bidra til våpenhvile i Midtøsten
Les også: Storbritannia ber om umiddelbar våpenhvile for Gaza og Israel

FNs sikkerhetsråd enige om våpenhvilekrav

Ambassadør Eugène-Richard Gasana fra Rwanda som har formannskapet i Sikkerhetsrådet formidlet budskapet som medlemmene nå er enige om.

Oppfordrer til dialog – ikke vold

FNs sikkerhetsråd oppfordrer alle parter i konflikten mellom palestinerne og israelerne om å nå komme seg tilbake til politisk dialog – i stedet for voldsbruk.

Barn ser ut av bussvindu på vei ut av Gaza

Et stort antall palestinere forsøkte lørdag å komme seg ut av Gaza over grenseovergangen Rafah mot Egypt. Dette barnet ser ut gjennom ei bussrute i påvente av å kanskje komme seg ut av det krigsherjede området.

Foto: SAID KHATIB / Afp

– FNs sikkerhetsråd støtter alle forsøk på å igjen starte opp direkte samtaler mellom Israel og palestinerne med mål om mer permanent fred og en tostatsløsning, fortalte ambassadør Eugène-Richard Gasana fra Rwanda.

Torsdag innkalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon til hastemøte der han kom med en sterk appell om at Israel og militante palestinere på Gazastripen må bli enige om en våpenhvile, men landene i Sikkerhetsrådet ble da verken enige om en resolusjon eller om å oppfordre partene til å inngå en midlertidig våpenhvile.

Palestinernes ambassadør i FN er kritisk til at sikkerhetsrådet brukte så lang tid på å bli enige om et tydelig budskap.

– Vi er klare for en våpenhvile, og vi har jobbet hardt for å få FNs sikkerhetsrådet til å være tydelige. Denne uttalelsen burde kommet for to dager siden, sa ambassadør Riyad Mansour like etter at uttalelsen var blitt lest opp.

Ambassadøren mener at uttalelsen aldri ville kommet uten kraftig press fra deres støttespillere, og da blant annet Den arabiske liga.

Med FN-uttalelsen på plass håper de nå på at liv kan bli spart.

– Denne enstemmige uttalelsen innebærer at den militære operasjonen må stoppe nå, sier Mansour.

Stort antall drepte – og tallene stiger

Bombenedslag i Gaza

Jevnlig sees store røykskyer over Gaza by etter kraftige bombenedslag i det tett befolkede området.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Samtidig som FNs sikkerhetsråd har arbeidet fram sin uttalelse har krigshandlingene fortsatt fra begge parter i Israel og på Gaza.

Flere ganger lørdag har luftvernsirenene varslet om innkommende raketter i Israel. Både i Jerusalem og andre steder har innbyggerne fått slike varsler om farer på vei fra Hamas og andre grupper.

Israel på sin side har fortsatt bombardementet mot Gazastripen.

Det meldes at minst 30 personer er blitt drept lørdag i området som kontrolleres av Hamas, ifølge AFP.

Totalt har dermed tallet på drepte på Gazastripen passert 135, og nesten 950 personer skal ha blitt skadd i angrepene.

Det israelske militæret angriper både fra luften, havet og fra land over grensen til Israel.

Benjamin Netanyahu peker under pressekonferanse

Netanyahu sa under en pressekonferanse fredag at Israel ikke vil la seg presse av internasjonale aktører.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Et av angrepene natt til lørdag skal ha truffet et hus der utviklingshemmede ble tatt hånd om. Palestinske myndigheter melder at to utviklingshemmede skal være blant de drepte i det konkrete angrepet.

Israels statsminsiter Benjamin Netanyahu gjorde det lørdag klart at internasjonalt press alene ikke ville stoppe aksjonen de nå utfører mot det han kaller «terroristene på Gaza».

Les også: Netanyahu: – Internasjonalt press stopper oss ikke

Netanyahu sa at de så på alle muligheter for å skape ro og fred for Israel, også en mer omfattende bakkeinvasjon av Gaza.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.