Hopp til innhold

– Flere hundre sivile massakrert i Sør-Sudan

Sørsudanske opprørere drepte flere hundre sivile da de inntok byen Bentiu i forrige uke.

Soldater i Bentiu

Soldater fra den sørsudanske regjeringshæren på patrulje i Bentiu 12. januar i år, før de ble drevet ut av opprørerne i forrige uke.

Foto: SIMON MAINA / AFP

Det sier en talsmann for FNs fredsbevarende styrker i Sør-Sudan (UNMISS) i en pressemelding mandag,

Etter at opprørsstyrkene inntok Bentui etter harde kamper sist tirsdag, skal de i to dager ha jaktet på mennesker de mente sto imot dem

Både sørsudanere og sudanere, noen av dem fra den krigsherjede Darfur-regionen, ble drept, opplyser UNMISS.

– De (opprørerne, red.anm.) gjennomsøkte en rekke steder der hundevis av sørsudanere og utenlandske sivile hadde søkt tilflukt og drepte flere hundre sivile etter først å ha undersøkt nasjonalitet og etnisitet, sier FN.

– Oppfordret til seksuelle overgrep

Da opprørerne inntok byen sendte en radiostasjon oppfordringer til soldatene om å massakrere medlemmer av en rivaliserende stamme som hadde søkt tilflukt i en kirke, en moske og et sykehus.

Radiomeldingene oppfordret også «menn fra en folkegruppe om å begå seksuelle overgrep mot kvinner fra en annen folkegruppe som hevn».

– Bare i en moske i byen ble over 200 sivile skal være drept og 400 såret inne i en moske, melder UNMISS.

På sykehuset i byen ble «flere menn, kvinner og barn fra Nuer-folket drept etter at de hadde gjemt seg og nektet å gå ut i gatene sammen med andre medlemmer av Nuer-folket som jublet da opprørerne inntok byen».

FNs fredsbevarende styrker sier at de allerede har sett flere titalls uniformskledde lik ligge i gatene i Bentui.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slakter i Bentiu

Etter at kampene da regjeringssoldatene gjeninntok Bentiu i begynnelsen av januar var byen nesten fullstendig nedbrent. I løpet av de tre månedene siden var livet i byen kommet i gang igjen – her sees en slakter som selger maten sin på markedet i byen.

Foto: Ivan LIEMAN / AFP

Vil stoppe oljeproduksjonen

Bentui ligger i Sør-Sudan, ikke langt fra grensen til Sudan og er et sentrum for oljeproduksjonen i landet.

Se kart nederst i saken.

Soldatene som støtter opprørsleder Riek Machar startet i forrige uke en større offensiv med sikte på å ramme landets oljeproduksjon.

En talsmann for opprørerne sa lørdag at offensiven tar sikte på å innta oljefelt og byer med oljeproduksjon for å stoppe regjeringen fra å få oljeinntekter den kan bruke på krigen.

James Gadet Dak, talsmann for Riek Machar, sier oljeinntektene hjelper president Salva Kiir til å betale ugandiske tropper og sudanske militser til å hjelpe ham med å holde seg ved makten.

Før konflikten brøt ut i den unge nasjonen, sto olje for mer enn 95 prosent av de statlige inntektene i Sør-Sudan.

Tusenvis drept

Flere tusen mennesker er blitt drept og opp mot én million drevet på flukt siden borgerkrigen i Sør-Sudan startet i desember i fjor.

I forrige uke ble minst 58 mennesker ble drept da væpnede menn angrep en av basene til den fredsbevarende FN-styrken i Sør-Sudan.

Sør-Sudan med Bentiu

SISTE NYTT

Siste nytt