Libya kastes ut av FNs menneskerettighetsråd

FNs generalforsamling bestemte tirsdag å suspendere Libya fra FNs menneskerettighetsråd.

FNs generalforsamling

FNs generalforsamling samlet i New York.

Foto: FN

Generalforsamlingen, som er samlet i New York, debatterte og bestemte dette i et møte tirsdag.

Konsensus

Resultatet ble et samlet ja til å suspendere Libya fra FNs menneskerettighetsråd på grunn av volden som Gaddafi-regimet retter mot opposisjonen i landet.

LES: Kaos på grensen mellom Libya og Tunisia

LES: Opprørshæren vokser time for time

De 192 delegatene i generalforsamlingen stemte ikke, men ble enige gjennom en såkalt konsensus etter at generalsekretær Ban Ki-moon sterkt oppfordret om å opptre bestemt overfor Gaddafis handlinger.

Menneskerettighetsrådet i Geneve hadde vedtakk at Libya skulle suspenderes, fra rådet, men trengte en beslutning med to tredels flertall fra generalforsamlingen i New York for å gjennomføre vedtaket.

Krangel med USA

Ingen land forsvarte Libya i debatten i New York, men Venezuela ba om at generalforsamllingen også skulle be alle FNs medlemsland om å stanse planene om en invasjon i Libya. Den venezuelske delegaten Jorge Valero hevdet USA sto i bresjen for slike planer.

LES: Går ikke inn i Libya uten FN-mandat

LES: De skal ofre livet for Gaddafi

USAs FN-ambassadør Susan Rice kalte Venezuelas innlegg en vilfarelse og en stygg forvrenging av sannheten.

Rice sa at hun synes generalforsamlingens reaksjon er hard, men passende fordi Libyas ledere selv har skylden for alle menneskerettighetsbruddene. Hun gjentok også USAs oppfordring til Gaddafi og å ga av som landets leder.

SISTE NYTT

Siste nytt