Hopp til innhold

FN: – Australia bryter torturkonvensjon

Statsminister Tony Abbott sier Australia er lei av å bli belært av FN, etter at landets behandling av asylsøkere får knallhard kritikk.

Båtflyktninger Australia

VIL STANSE BÅTFLYKTNINGER: Australia har innført en streng politikk for asylsøkere i et forsøk på å stanse båtflyktninger fra å ta seg til landet. Nå får myndighetene voldsom kritikk i en ny FN-rapport.

Foto: Anonymous / Ap

Mandag vil FNs menneskerettighetsråd få fremlagt en rapport hvor Australias behandling av asylsøkere er ett av temaene. Juan Mendez har etterforsket påstander om tortur i 68 land, og slår i rapporten fast at Australia i flere tilfeller bryter torturkonvensjonen, skriver BBC.

Bakgrunnen er forholdene ved landets lukkede asylmottak.

Voldsom kritikk

Alle de som forsøker å ta seg sjøveien til Australia blir plassert i asylmottak, utenfor Australias grenser. Flere mottak eksisterer, blant annet i Papua Ny-Guinea og på øya Nauru.

Forholdene ved disse mottakene er blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner tidligere og i den nye rapporten opprettholdes kritikken både av mottakene, og Australias flyktningpolitikk.

– Ved å ikke sørge for tilfredsstillende leveforhold, ikke stanse internering av barn og ved å ikke makte å stanse økningen i vold og spenning i mottakene, bryter Australia rettighetene til asylsøkere om å ikke utsettes for tortur og nedverdigende behandling, heter det i rapporten, ifølge The Guardian.

Truet med vold og voldtekt

Mann har sydd igjen munnen i protest

SULTESTREIK: For et par måneder siden protesterte flere hundre asylsøkere mot forholdene på Manus. Flere sultestreiket og enkelte sydde igjen munnen i protest.

Foto: HANDOUT / Reuters

I rapporten refereres det også til to asylsøkere på Manus i Papua Ny-Guinea. De to har fortalt at de er blitt bundet til en stol og truet med vold og voldtekt av vaktene på senteret.

Ifølge rapportskriver Mendez er det hold i disse påstandene.

I tillegg mener rapporten at to av lovene Australia støtter seg på når de sender asylsøkerne til mottakene, kan bryte forbudet mot tortur, blant annet fordi asylsøkerne ikke gis rett til advokat.

Avviser kritikk

Demonstrasjon mot australsk flyktningpolitikk

REAKSJONER: Mange har kritisert Australias behandling av båtflyktninger. Her fra en demonstrasjon i 2013.

Foto: GREG WOOD / Afp

Australias statsminister Tony Abbott avviser kritikken i rapporten, og mener i stedet FN burde anerkjenne Australia for arbeidet de gjør med å stoppe båtflyktninger.

– Jeg tror nok australiere er lei av å bli belært av FN, særlig fordi vi har stoppet disse båtreisene, og ved å gjøre det har vi også fått slutt på dødsfall på sjøen for asylsøkere. Det mest menneskelige, verdige og barmhjertige man kan gjøre er å stanse disse båtreisene, sier Abbott, som også holder fast ved at forholdene ved Manus Island er tilfredsstillende.

– Alles behov for mat, klær, bosted og sikkerhet blir mer enn godt nok ivaretatt, takket være det gode arbeidet til Papua Ny-Guineas myndigheter, australske myndigheter og menneskene som driver senteret, sier Abbott.

Australia ratifiserte FNs torturkonvensjon i 1989.

SISTE NYTT

Siste nytt