NRK Meny
Normal

FN slipper inn i Syria

Både spesialutsending Kofi Annan og nødhjelpskoordinator Valerie Amos får besøke Syria.

Valerie Amos, FN

Valerie Amos kommer til Syria på onsdag.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Myndighetene i Syria har godtatt at Valerie Amos ankommer 7. mars og blir til fredag.

– Slik generalsekretær Ban Ki-moon har bedt om, kommer mitt mål til å være å be partene om å tillate uhindret tilgang for hjelpearbeiderne, slik at de kan evakuere sårede og levere nødhjelp.

Nødhjelp slipper ikke inn

Røde Kord har i flere dager ventet på å slippe inn i i bydelen Baba Amro i Homs der det er rapportert om mange skadde etter hardere angrep.

– Forhandlinger pågår fortsatt. Vi blir fortalt at det er sikkerhetssituasjonen som gjør at vi ikke får komme inn, at det er miner og minefeller. Vi har ingen
mulighet til å verifisere dette, sier talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Saleh Dabbakeh.

Spesialutsending Kofi Annan reiser til Syria 10. mars. Dette blir Annans første besøk i landet siden han ble utnevnt til FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Han kommer til landet sammen med den tidligere palestinske utenriksministeren Nasser al-Qudwa.

I forrige uke gikk FNs generalsekretær Ban Ki-moon hardt ut mot Syria og kalte situasjonen i landet uakseptabel og utålelig. Syrias FN-ambassadør tok straks til motmæle og anklaget generalsekretæren for å drive ryktespredning.

I en kunngjøring på statlig syrisk TV i dag heter det at myndighetene i Damaskus ønsker Annan velkommen.

EU etterlyser handling

Catherine Ashton

Catherine Ashton møtte flere av de østeuropeiske utenriksministrene i Praha mandag.

Foto: Petr David Josek / Ap

EU har etterlyst mer internasjonal hjelp til det syriske folk.

– Vi trenger å se det internasjonale samfunn ta tak i situasjonen, slik at befolkningen i Homs kan få hjelp med en eneste gang. Og russiske myndigheter må innse at Syria trenger ett nytt lederskap, sa EUs sjefdiplomat Catherine Ashton til Reuters reporter mandag.

Russland og Kina har ved to anledninger blokkert forslag om vedtak i sikkerhetsrådet som ville fordømme voldshandlingene i Syria.

Flere enn 7500 mennesker i Syria har blitt drept i sammenstøt, uroligheter og krigshandlinger siden protestene mot den sittende presidenten Bashar al-Assad, begynte for et snaut år siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt