Hopp til innhold

FN slår alarm om mistenkte massegraver ved sykehus i Gaza: – Antyder alvorlige brudd på folkeretten

310 lik er funnet i massegraver ved et sykehus i Gaza siden den israelske hæren trakk seg ut, hevder lokale folk og det palestinske sivilforsvaret.

Nasser-sykehuset

FLERE MASSEGRAVER: Noen av likene som er funnet ved Nasser-sykehuset bærer preg av tortur, sier kilder i Gaza til AFP.

Foto: - / AFP

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
35.303
Siste uke:
332
Israel
1472
Sist oppdatert: 18.5.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 272 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

En palestinsk mann graver med hakke ned i jorden utenfor Nasser-sykehuset i Khan Younis sør i Gaza i helgen. En svart pose kommer til syne.

Glidelåsen blir trukket til side bare for å konstatere at det er nok et lik, viser TV-bildene fra nyhetsbyrået Reuters.

Den siste uken hevder militærlederne at det er gravd fram 310 døde kropper i det de mener er flere massegraver.

Nasser-sykehuset Gaza

Palestinske myndigheter hevder den israelske hæren har lagt nær 300 drepte i massegraver.

Foto: RAMADAN ABED / Reuters

Flere av de døde er trodd å være sivile, blant dem kvinner og barn. Sivilforsvaret sier de tror det vil ta flere dager å grave opp alle.

– Vi arbeider med å identifisere dem, men det er vanskelig, sier Mahmud Basal, som er talsperson for Sivilforsvaret i Gaza, til AFP.

Det er også meldt om funn av levninger etter 30 mennesker i nærheten av al-Shifa sykehuset lenger nord, ifølge Reuters.

Harde kamper ved sykehuset

Under bombingen av Khan Younis ble hundrevis av palestinere drept. Mange pårørende mente at sykehusområdet i byen var det tryggeste stedet å gravlegge sine kjære.

Men så kom de intense kampene også til Nasser-sykehuset.

Khan Younis, Gaza

Arbeidet med å identifisere alle tar tid, ifølge det lokale Sivilforsvaret. De hevder enkelte av likene bærer preg av tortur.

Foto: - / AFP

Israelske stridsvogner og pansrede kjøretøy omringet sykehuset før soldatene gikk inn og erobret det i midten av februar.

Nå er soldatene borte, og folk har vendt tilbake for å finne sine gravsteder. Kort tid senere kom meldingene om massegraver.

I tillegg til dem som ble begravet før familiene flyktet sørover, er det funnet flere drepte i gravene som bærer preg av tortur, ifølge de Hamas-styrte helsemyndighetene i Gaza.

– Vi krever en internasjonal gransking av det som har skjedd, sier Hamas-talsmann Ismail al-Thawabta til det samme nyhetsbyrået.

FNs menneskerettssjef: – Noen av dem var bakbundet

FNs menneskerettssjef Volker Türk er «forferdet» over ødeleggelsene som er avbildet fra sykehusene Nasser og al-Shifa.

Det sa hans talsperson, Ravina Shamdasani, på et pressetreff i FN tirsdag.

FN

FNs menneskerettssjef Volker Türk.

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Türk, også gjennom Shamdasani, var også forferdet over meldingene om massegraver, og sa at FNs menneskerettskontor undersøker om opplysningene stemmer.

– Vi føler et behov for å slå alarm, fordi det klart og tydelig er gjort funn av flere lik, sa Shamdasani på vegner av Türk.

– Noen av dem var bakbundet, som selvfølgelig antyder alvorlige brudd på folkeretten og internasjonale humanitære lovverk.

FNs menneskerettskontor er også kritisk til Israels angrep på Gaza de siste dagene, som Türk sier har drept for det meste kvinner og barn.

IDF: – Påstandene er ubegrunnet

NRK har vært i kontakt med Det israelske militæret (IDF) om opplysningene.

– Påstanden om at IDF har begravd palestinske lik er ubegrunnet, skriver en talsperson i en tekstmelding til NRK.

– I løpet av IDFs operasjon i området rundt Nasser-sykehuset, i sammenheng med forsøk på å finne gisler og savnede personer, ble lik som var begravet av palestinere undersøkte.

Israelske medier har tidligere skrevet at dette er vanlig prosedyre.

 Khan Younis

Etter harde kamper ble al-Shifa sykehuset i Gaza by beskrevet av Verdens helseorganisasjon som en askeruin full av lik og utbrente kropper.

Foto: RAMADAN ABED / Reuters

– Undersøkelsene ble forsiktig utført og bare der vår etterretningsinformasjon antydet at gisler kunne være til stede. De ble utført på en respektfull måte som bevarte verdigheten til de avdøde. Likene som ble undersøkte som ikke tilhørte israelske gisler, ble lagt tilbake der de ble funnet.

IDF skriver videre at de ble tvunget til å kjempe inne på området til Nasser-sykehuset fordi 200 Hamas-krigere holdt til der inne.

Sykehuspersonell og Hamas har avvist disse påstandene.

SISTE NYTT

Siste nytt