Regjeringshæren, væpnede grupper og internasjonale styrker har begått forferdelige overgrep i Den sentralafrikanske republikk, slår FN fast i en ny rapport.
FN-rapporten dokumenterer drap, tortur, massevoldtekter, kidnappinger, bruk av barnesoldater og nedbrenning av hele landsbyer, og den slår fast at det kan være snakk om folkemord og krigsforbrytelser.
Overgrepene fant sted mellom 2003 og 2015, og FN-rapporten er utarbeidet for en ny domstol som skal stille de skyldige til ansvar.
Regjeringsstyrker under ulike regjeringer har stått bak overgrepene, sammen med væpnede militser og utenlandske og internasjonale styrker.
Grusomme voldshandlinger
– Så lenge det råder straffefrihet, kan denne forferdelige kursen – der alle væpnede grupper begår grusomme voldshandlinger – fortsette, sier FNs spesialrapportør Parfait Onanga-Anyanga.
Den sentralafrikanske republikk har vært herjet av vold helt siden landet fikk sin uavhengighet fra Frankrike i 1960.
- Les også:
Seleka og anti-balaka
Striden har i første rekke stått mellom den kristne anti-balaka-militsen og muslimske Seleka-opprørere, men som i alle kriger er det først og fremst sivilbefolkningen det har gått ut over.
I 2013 styrtet Seleka-opprørere landets leder François Bozize, noe som fikk konflikten til å blusse opp på nytt.
De kristne militsstyrkene regjerer nå i de sørvestlige delene av landet, mens Seleka i stor grad har kontroll i nordøst.
FN har i dag en fredsstyrke på 11.000 soldater i landet, men medlemmer av denne anklages for seksuelle overgrep mot mindreårige.
Tusenvis av mennesker er drept i Den sentralafrikanske republikk de siste årene, og anslagsvis 650.0000 mennesker er på flukt i eget land.
- Les også: